Добігла кінця реалізація програма розвитку талановитих школярів та підготовки до олімпіад та конкурсів з біології, хімії та географії, організованих благодійним фондом «ГЕНІУС»

Цьогоріч Благодійний фонд «ГЕНІУС» вже увосьме організовував вихідні для обдарованих учнів з підготовки до олімпіад та конкурсів з біології, хімії та географії.  Метою проведення вихідних для обдарованих учнів є підготовка до олімпіад з хімії імені Дьєрдя Гевеші, біології імені Отто Германа та географії імені Пала Телекі, які проводяться в Угорщині, а також поглиблення та вдосконалення знань учасників у галузі природничих наук.

У програмі взяли участь призери олімпіад з хімії імені Дьєрдя Альберта (8 клас), біології імені Антала Маргітаі (7-8 клас) та географії (7-8 клас), організованих Закарпатським угорськомовним педагогічним товариством, які продемонстрували свою любов до хімії, біології та географії. Як і в попередні роки, учні отримали персональне запрошення, з них загалом 16 (7 любителів біології, 2 любителів хімії, 7 любителів географії) виявили бажання взяти участь у заході з таких навчальних закладів:

П/н Навчальний заклад Кількість учасників
1. Берегівський ліцей імені Габора Бетлена 2
2. Берегівська гімназія імені Ганни Горват 1
3. Берегівський ліцей імені Лайоша Кошута 1
4. Карачинський греко-католицький ліцей імені Олександра Стойки 1
5. Великоберезький реформатський ліцей 2
6. Великодобронський ліцей 2
7. Великодобронський реформатський ліцей 1
8. Великогеєвецька гімназія 2
9. Шомівська гімназія 1
10. Ужгородський ліцей імені Габора Дойки 1
11. Варіївський ліцей імені Ференца Ракоці ІІ 1
12. Вербовецька ЗОШ 1
Всього 16

Заняття у перших вихідних, проведених в рамках програми розвитку талантів, відбулися з 19 по 21 січня 2024 року на базі Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Фахового коледжу ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ. На другиз вихідних діти розвивали свої здібності з 26 по 28 січня 2024 року. Третій, і водночас останній, вікенд програми розвитку талантів та підготовки до олімпіад проводився з 9 по 11 лютого 2024 року. 

Учасники серії заходів прослухали цікаві та пізнавальні лекції на такі теми як: життя і творчість Отто Германа; національні парки (Національний парк Кішкуншаг); основи екології; дослідження біотичних угруповань; глобальні екологічні проблеми: забруднення води, повітря, ґрунту; практикум з картографії: дослідженя карт високогір’я, тематичних карт; Основні атмосферні процеси: потепління, вологість, вітер; життя і творчість Пала Телекі; Високогір’я Центральної Європи: Карпати; Вирощування кристалів мідного купоросу (перекристалізація); Солі. Якісне визначення деяких іонів. Лабораторні роботи: виявлення аніонів та катіонів; Водень. Ковалентні сполуки водню. Аміак.

Загалом з юними талантами упродовж вихідних працювали 20 досвідчених педагогів, серед них і викладачі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ: Єва Бак, Вікторія Бенедек, Клара Доктор, Лівія Гергель, Іштван Гаднадь, Тібор Іжак, Єва Казмер, Ержебет Когут, Степан Коложварі, Золтан Копор, Камілла Куташі, Аттіла Молнар, Стефан Молнар Д, Крістіна Молнар, Евелін Сідо, Лілія Сані П., Маріанна Секель, Габріелла Такач, Аттіла Товт, Едіна Ваш.

Фаховим координатором програми стала завідувачка кафедри біології та хімії Закарпатського угорського інстуту імені Ференца Ракоці ІІ Ержебет Когут. Фаховим куратором занять з хімії стала викладачка кафедри біології та хімії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Єва Бак, а куратором занять з географії – викладачка кафедри географії та туризму ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Маріанна Секель.

Реалізація проєкту стала можлива завдяки фінансовій підтримці уряду Угорщини, Державного секріату з питань національної безпеки при Офісі прем’єр-міністра Угорщини та ЗАТ «Фонд імені Габора Бетлена».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Благодійний фонд «ГЕНІУС»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar