Фахівців з міжнародних відносин побільшає

Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ докладає максимум зусиль, аби розширити спектр спеціальностей, відкриваючи нові програми підготовки. Дотримуючись цього принципу, ЗУІ у 2023-2024 навчальному році відкриває набір на освітню програму «Міжнародні відносини та регіональні студії».

Про нову спеціальність розпитали завідувача кафедри історії та суспільних дисциплін Юрія Чотарі.

– Чому, на Вашу думку, важливо відкрити саме таку спеціальність?

– Запуск нових освітніх програм – це нові можливості для студентів, і нашим пріоритетним завданням є надати нашим студентам можливість не лише отримати знання, які приноситимуть користь для їхньої місцевої громади, але й усіляко сприяти тому, аби майбутні фахівці досягли успіху в ширшому географічному та соціальному контексті. Таку освітню програму запускаємо вперше, однак впевнені в його успішності. Мабуть, розповідати про важливість обізнаності у сфері міжнародних відносин, а  також про те, наскільки важлива присутність досвідчених фахівців, котрі мають необхідний багаж знань, аби підтримувати хороші дипломатичні та міждержавними відносинами. З цією метою ми плануємо підготувати багатогранних, конкурентоспроможних фахівців. Основною умовою започаткування нової освітньої програми є те, що наш заклад відповідає усім вимогам для започаткування та ведення навчання як з точки зору особою складу викладів, так і з точки зору інфраструктури, до того ж Міністерство освіти і науки України не знайшло жодних порушень та схвалив запуск нової спеціальності.

– Яким критеріям повинні відповідати абітурієнти, щоб успішно вступити на новий факультет?

– Після отримання атестату про повну загальну середню освіту абітурієнт повинен скласти мультипредметний тест, який складається з 2+1 компонентів: українська мова, математика та предмет за вибором. Зокрема, важливо, аби загальна сума балів з кожного предмета перетнула позначку у 120 балів, оскільки це мінімальний бал, встановлений державою, необхідний для вступу на спеціальність «Міжнародні відносини» в Україні. Крім того, необхідно подати мотиваційний лист.

Абітурієнти мають подати заявку до встановленого терміну (19-31 липня) через відповідний електронний інтерфейс. Крім того, повідомляємо, що з 1 липня розпочнеться створення електронних облікових записів абітурієнтів, тож будемо раді допомогти Вам у цьому. Водночас з радістю розглянемо заявки й тих студентів, які вже навчаються у вищих навчальних закладах, у попередні роки успішно склали ЗНО та мають намір отримати другу спеціальність у нашому ВНЗ.

– По закінченню цієї освітньої програми яку наукову ступінь отримають випускники?

– Оскільки мова йде про започаткування спеціальності базового (початкового) рівня вищої освіти, тож випускники отримують диплом бакалавра (BA).

Варто наголосити на високій якості та міжнародному досвіді викладання у нашому закладі. Ми хотіли б донести цю інформацію до всіх абітурієнтів і, звичайно ж, до їхніх батьків, які часто відіграють чи не ключову роль у виборі навчального закладу та напряму підготовки. ВНЗ переважно славиться якісною підготовкою педагогічних кадрів, попри це інші напрямки підготовки не педагогічних спеціальностей також добре себе зарекомендували, про це свідчать успіхи наших студентів.

– Яку мету переслідує ця програма освіти у контексті особливостей нашого краю?

– Основна мета базової підготовки фахівців з міжнародних відносин – дати можливість студентам вільно інтегруватися у світову політику та навчити їх представляти національні та регіональні інтереси. Крім того, важливим завданням для нас є підготовка інтелектуально розвинених фахівців, які зацікавлені у вивченні інших культур, вміють спілкуватися на національному та міжнародному рівнях і отримали усі необхідні знання, аби продовжити навчання на магістратурі..

– Тож формуванню яких вмінь і навичок надаватиметься перевага в рамках опанування нової спеціальності?

– Не хочу нічого випустити з поля зору, однак все ж виокремлю деякі з них. Перш за все, це знання регіональної та світової політики, економіки та культурних явищ. У рамках навчання на бакалавраті студенти зможуть здобути навички використання сучасних методів дослідження в суспільних науках, дізнатися більше про види, інструменти та методи організації міжнародних відносин, про функціонування та повноваження інституцій Європейського Союзу. Майбутні фахівці повинні вміти самостійно збагачувати та систематизувати знання з історичних, соціальних, економічних, правових та політичних питань, а також, окрім державної мови, володіти на високому рівні щонайменше однією іноземною мовою. Крім того, студенти повинні вміти готувати аналітичні матеріали, представляти їх широкій професійній аудиторії як усно, так і письмово, і т.д..

– Які настанови Ви б дали абітурієнтам?

– По-перше, закликаю їх не проґавити можливість та вступити до вищого навчального закладу вже зараз, адже на все в цьому житті відвелений свій час, і саме період після закінчення школи – час для подальшого навчання, поглиблення своїх знань та вмінь. У нашому інституті Ви, шановні абітурієнти, отримаєте не тільки теоретичні знання, але й практичні навички, які дадуть Вам хороші шанси влаштуватися на роботу у сьогоднішніх мінливих реаліях.

– Дякуємо за інтерв’ю!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar