Інавгураційна лекція Степана Черничка у ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

На 195-их Загальних зборах Угорської академії наук, що відбулися 2-4 травня 2022 року, Президія вищої наукової організації обрала ректора Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, голову Закарпатської угорської академічної ради, засновника, колишнього керівника і нинішнього наукового консультанта Науково-дослідного центру ім. Антала Годинки Степана Черничко іноземним членом Угорської академії наук. Урочиста інавгураційна лекція Степана Черничка відбулася 11 березня 2023 року в Угорській академії наук, яка була представлена у рамках «Днів Ракоці» 29 березня в інституті ім. Ф. Ракоці ІІ.

Першою присутніх вітала Президент ЗУІ Ільдіко Орос.

«Сьогоднішня подія надзвичайно особлива та відрадна, адже ректор нашого інституту Степан Черничко віднедавна став членом Угорської академії наук. Вітаємо його з цим почесним званням»,

– наголосила вона.

Потім з доповіддю «ЯК СТВОРЮЮТЬСЯ МОВИ? Мовна політика як інструмент розвитку нації та становлення ідентичності» виступив Степан Черничко, який звернув увагу на тісний взаємозв’язок між мовою та діалектом (різновидом мови).  Доповідач зазначив, що, на відміну від державних кордонів, мовні кордони чіткої межі не мають.

Під час свого виступу ректор не оминув увагою питання класифікації елементів північнослов’янського діалектного континууму як мовного репертуару в умовах безперервної мінливості і текучості мовного існування, а також їх категоризації та віднесення до того чи іншого, а іноді й до кількох різних самостійних мов одночасно відповідно до політичних інтересів. Хронологічні межі дослідження охоплюють період з 1919 по 1944 роки, а територіальні – сучасне Закарпаття.

Поміж тим, Степан Черничко на конкретних прикладах розкрив сутність концепції мовної політики, наголосивши, що мовна політика має значно ширший зміст, адже її завданням є не лише здійснення контролю за дотриманням тих чи інших норм мовного законодавства. На його думку, мовна політика – це поняття, що має ідеологічне підґрунтя.

«Мовна політика здатна відігравати визначальну роль у процесі розмежування вербального репертуару між мовами, а також у процесі класифікації мов. Коли мова, нація і держава є предметом політичних та світоглядних дискусій, про це не варто забувати»,

– підсумував ректор ВНЗ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English