Інститут Ракоці поповнився на одного професора та двох доцентів

Кваліфікаційна комісія Міністерства освіти і науки України прийняла рішення про присудження вчених звань і ступенів 20 червня 2023 року. У результаті колектив викладачів Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ поповнився одним професором та двома доцентами.

Професор, д-р Маріанна Леврінц, доцент кафедри філології інституту Ракоці, отримала звання професора.

Звання професора може бути присвоєно особі, яка працює у вищому навчальному закладі з ступенем доктора наук, яка вже здобула звання доцента, постійно бере участь у підвищенні кваліфікації та міжнародних наукових проектах. Крім того, він має мати не менше десяти років професійного досвіду. Додаткові вимоги включають принаймні один мовний іспит середнього рівня (B2) з мови Європейського Союзу або десять власних досліджень, опублікованих у журналах, індексованих Scopus або Web of Science (WoS). Професійна підготовка має бути підтверджена принаймні двома власними дослідженнями, опублікованими в журналах Scopus або Web of Science.

У 2020 році Маріанна Леврінц здобула докторський ступінь у Хмельницькому національному університеті. Тема магістерської роботи: Теоретико-методологічні засади підготовки майбутніх учителів іноземної мови в американських університетах. Вона є автором досліджень, опублікованих у більш ніж десяти міжнародних індексованих журналах. Тема наукових досліджень – методика викладання іноземних мов, підготовка вчителів іноземних мов.

Проф. д-р Маріанна Леврінц відповідала вимогам і отримала звання професора.

Вчене звання доцента отримали д-р Ілона Лехнер, викладач кафедри філології, та д-р Юрій Чотарі, викладач кафедри історії та суспільних наук.

Доцент — вчене звання, яке може встановлюватися у вищих навчальних закладах. На першому етапі вчена рада вищого навчального закладу оцінює відповідність кандидата до присвоєння звання доцента. Якщо кандидат відповідає вимогам і рада визнає його придатним, кандидат направляється до Міністерства освіти і науки України.

В Україні умовами для отримання звання доцента є наявність наукового ступеня доктора або кандидата наук, мовний іспит з іноземної мови на рівні не нижче середнього (В2) або його еквівалент, не менше п’яти років професійного досвіду у вищій освіта, незалежні наукові результати, визнані публікації в даній галузі, Scopus або Web of Science (власне дослідження, опубліковане в журналі, що індексується WoS), регулярна участь у педагогічному та професійному підвищенні кваліфікації, доповнена міжнародною мобільністю. Для присвоєння звання доцента кандидат повинен виступити з публічною доповіддю в закладі.

Доктор Ілона Лехнер здобула ступінь доктора філософії у 2020 році в підпрограмі міжкультурної лінгвістики Докторської школи лінгвістики Університету Етвеша Лоранда. Тема дисертації: Метафорична концептуалізація концепту моралі в угорській та німецькій мовах. Сфери її досліджень включають когнітивну лінгвістику, міжкультурну лінгвістику, теорію концептуальної метафори та методику викладання іноземних мов.

У 2006 році д-р Юрій Чотарі захистив свою докторську дисертацію на докторській програмі середньовічної та ранньомодерної угорської історії Університету Етвеша Лоранда. Назва його докторської дисертації: Графство Угоча у державі Ференца Ракоці ІІ в1703-1711 роках. Опубліковано чимало монографій і досліджень. Тема наукових досліджень – історія визвольної війни Ракоці (1703–1711), дослідження архівних джерел Закарпаття.

Доктор Ілона Лехнер та д-р Юрій Чатарі відповідали всім вимогам, тому Кваліфікаційна комісія Міністерства освіти і науки України присвоїла їм звання доцента.

Вітаємо з професійними результатами, бажаємо подальших успіхів!

Поллоі Каталін
Kárpátalja.ma

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar