Юрію Дмитровичу Туряниці 90 років

У квітні цього року відзначає свій поважний 90-річний ювілей чудова людина, знаний науковець,  досвідчений викладач  та дбайливий наставник для багатьох поколінь студентів доцент кафедри філології Закарпатського угорського інституту імені Ф.Ракоці ІІ – Юрій Дмитрович Туряниця.  Ця дата є важливою не тільки для шановного ювіляра особисто і для родини пана Туряниці, але й для його вихованців, друзів, знайомих.

Юрій Дмитрович – відомий фольклорист, літературознавець, автор книг для дітей, педагог, кандидат філологічних наук.

Народився у квітні 1929 року в с. Кальник Мукачівського району в сім’ї хлібороба. Закінчив філологічний факультет Ужгородського державного університету в 1953 році, аспірантуру при кафедрі української літератури – в 1956 році. Кандидатську дисертацію на тему «Українські народні пісні про рекрутчину і солдатчину» захистив у 1971 році в Інституті мистецтвознавства, фольклору та етнології ім. М.Рильського Національної АН України. Із вересня 1960 р. по червень 2000 року працював на кафедрі української літератури УжДУ. З вересня 2003 року по  червень 2007 року – в.о.професора, завідувач кафедри української мови і літератури Київського міжнародного університету розвитку людини «Україна» (Хустська філія).  З вересня 2007 року працює на кафедрі філології Закарпатського угорського інституту імені Ф.Ракоці ІІ.

Юрій Дмитрович – автор численних наукових праць, активний збирач усної народної творчості в селах Закарпаття, популяризатор і дослідник фольклорних творів різних жанрів і різних мов. Уклав, підготував до друку, зі вступними статтями, примітками і пояснювальним словником збірники: «Від життя – нема пуття» (1979), «Колядки Закарпаття» (1993); книги «Казки одного села» (1979) – у записах текстів ученого П.Лінтура, «Пісні наших предків» (1993) – у записах ученого академіка Антонія Годинки, книжечку народних казок «Майстер Іванко», записаних М.Івасюком, С.Пушиком, П.Лінтуром, «Карпатські йсьме діти: Чеські пісні Закарпаття» (2011). Для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку у видавництві «Краєвиди Карпат» побачили світ книжечки Ю.Туряниці з легендарно-оповідними творами: «Як Ерла стала Говерлою», «Про весну красну і Великдень», «Про пухнасту кицьку Сімку», «Про священне дерево і квітку, яка стріляє».

Фольклористичні і літературознавчі праці Юрія Туряниці, яких понад 200, відомі шанувальникам красного мистецтва, студентам та науковцям.

Колеги по кафедрі та весь колектив інституту від усього серця вітають шановного ювіляра з 90-річчям. Така дата – безумовно, дуже важлива і значима подія.

Дорогий Юрію Дмитровичу! Щиро бажаємо, щоб здоров’я не підводило, життєлюбність і оптимізм додавали наснаги, а близькі люди радували своєю турботою та увагою. Нехай кожен день дарує радість і позитивні емоції, адже це і є запорука довголіття. Хай почуття вдячності тих багатьох вихованців, кому Ви відкрили світло знань, осяває Ваші дні! Нехай посіяні Вами зерна мудрості зростають щедрим урожаєм!