Кафедра біології та хімії відзначала День угорської науки

Дослідницький центр імені Фодора Іштвана спільно з кафедрою біології та хімії щороку у листопаді організовує тематичний захід, приєднуючись до серії заходів Дня угорської науки. Цього року захід в нашому закладі відбувся 10 листопада.

Від імені членів правління нашого інтитуту присутніх привітала Ержебет Когут, завідуюча кафедрою біології та хімії. Керівник Науково-дослідницького центру імені Фодора Іштвана Степан Коложварі наголосив, що ця подія щороку є дуже важливою для відділу. «Ми враховуємо те, що відбулося в професійній сфері цього року», – підкреслив він та представив спікерів дня.

Цього року лекції базуються на двох основних темах, бажаючі також могли взяти участь у пленарних лекціях та стендових сесіях.

Спочатку на пленарному засіданні габілітований доктор Юдіт Бартолі, викладач Університету імені Етвеша Лоранда, представила лекцію на тему “Наскільки на наш регіон впливають процеси глобального потепління та зміни екстремумів? Потім д-р. Шевера Мирослав, науковий співробітник Наукового центру імені Іштвана Фодора  при ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ та старший науковий співробітник Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України розповів про вплив війни на посилення темпів процесу адвентизації флори України.

У стендовій частині заходу взяли участь здебільшого студенти та викладачі закладу. Спочатку пройшла презентація видання Клари Доктор та Ержебет Когут під назвою «Дослідження рослинності терикону в околицях с. Мужієво». Після цього Біонко Годор та Ержебет Когут представили “Дослідження флори урочища Нодьерде загальнозоологічного заказникa “Великодобронський”. Потім Камілла Кутоші та Степан Коложварі розповіли про порівняльне фауністичне дослідження місць проживання бабок в околицях с.Тисобикень. Опісля Мелінда Попович та Єва Андрик представили присутнім дослідження адвентивних видів рослин с. Шом (Берегівський район).

А наприкінці дня ми могли переглянути презентацію Евелін Шідо та Золтана Чоми під назвою “Використання вуглецевих нанотрубок для зв’язування іонів цинку(II) та кобальту(II) з природних вод”.

Курмай Аніта

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar