Культура, збереження традицій, навчання – у Берегові побувала прессекретарка уряду Угорщини Олександра Сенткіралі

9 червня з офіційним візитом до Берегова завітала прессекретарка уряду Угорщини Олександра Сенткіралі. Високоповажна гостя оглянула Культурний центр імені Перені у Чопівці, в будівлі якого функціонує філіал Угорської школи народної творчості «Туліпан Танода», а також передала переможцям онлайн-гри «Місто – наше!» приз «Куток щастя» (пакунок з іграми та книгами).

На початку заходу угорську делегацію на чолі з прессекретаркою уряду вихованці спеціалізованого гуртка Угорської школи народної творчості «Туліпан Танода», що діє при Берегівському базовому дитячому садку гімназії ім. Каталін П. Франгепан, потішили виконанням танцем єдності. 70 дітей підготувала вчителька народних ігор мистецької школи Габріелла Сіладіней Товт.

Гостей радо зустріла та привітала директорка школи «Тюліпан Танода» Анджеліка Кепич.

Захід своєю присутністю вшанували прессекретарка уряду Угорщини Олександра Сенткіралі, президент Національної асоціації багатодітних сімей Каталін Кардошней Дюрко, провідна радниця Офісу прем’єр-міністра Угорщини д-р Грета Тюнде Ковач, керівник місії Консульства Угорщини в Берегові Іштван Дєбнар, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ференц Папп, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Пейтер Ердеі, засновниця та спонсорка діяльності «Тюліпан Танода», президент ЗУІ Ільдіко Орос, ректор ЗУІ Степан Черничко, керівниця офісу Закарпатського угорського педагогічного товариства (ЗУПТ) Єва Фодор, директорка ГО «Про Культура Субкарпатіка» Маріанна Поллоґі, в.о. директора гімназії ім. Каталін П. Фрпнгепан Адреа Якоб.

«Культуру і традиції не так просто зберегти у 21 столітті, не кажучи вже про інші фактори, які перешкоджають цьому процесу. На жаль, угорцям, які живуть тут, на Закарпатті, доводиться поставати перед труднощами. Але ми, угорці, знаємо, що наші цінності не можна відпускати, за них треба боротися, і жоден угорець не є і ніколи не буде почуватися покинутим наодинці. Діяльність мережі закладів «Тюліпан Танода» є чудовим прикладом того, що є не тільки можливість, але й необхідність зберігати угорську культуру, плекати традиції та захищати угорські народні цінності, адже лише в цьому навчальному році в цих навчальних центрах займаються мистецтвом 2033 дитини під керівництвом 63 викладачів»,

– зазначила прессекретарка уряду Угорщини Олександра Сенткіралі, наголосивши, що Угорщина також намагається докласти максимум зусиль для популяризації культури, в тому числі оголосивши проведення онлайн-гри «Місто – наше!», головним меседжем якої є те, що кожна дитина може зробити свій особистий внесок у розвиток громади власною наполегливістю і талантом.

Президент Національної асоціації багатодітних сімей Каталін Кардошней Дюрко наголосила на важливості збереження єдності сім’ї, традицій та освіти.

«Я хотів би подякувати Батьківщині за те, що вона турбується про нас, як справжня мати, незалежно від нашої поведінки. Матір любить безумовно, і ми це відчуваємо, адже ми не зібралися б тут сьогодні, якби не посильна підтримка батьківщини»,

– підкреслила президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці Ференца ІІ, засновниця та спонсорка діяльності школи «Тюліпан Танода» Ільдіко Орос. Після цього ораторка подякувала директорці мистецької школи Анджеліці Кепич та її колективу за те, що вони навчають майбутнє покоління з душею та серцем.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після вітальних промов учасники заходу мали змогу переглянути відеозапис танцю єдності, який виконали майже 2000 учнів школи «Тюліпан Танода» 4 червня, у День національної єдності, у 10 населених пунктах Закарпаття – Ужгороді, Малих Геївцях, Великій Доброні, Берегові, Великих Берегах, Тисапийтерфолві, Виноградові, Чепі, Тячеві та Рахові.

Опісля Олександра Сенткіралі вручила переможцям онлайн-гри «Місто – наше!» приз «Куток щастя», до якого увійшли розвивальні ігри та книжки. Переможці отримують подарунки щороку за сприяння ЗУПТ. Цього року такі нагороди отримали 17 учнів з 15 навчальних закладів Закарпаття.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Потім учні класу цитри «Туліпан Танода» Давид Гайдош і Тамаш Орос виконали угорські народні пісні під акомпанемент своєї викладачки Вероніки Марко.

Наприкінці заходу директорка ГО «Про Культура Субкарпатіка» (ПКС) Маріанна Поллоґі ознайомила присутніх з роботою організації, підкресливши, що культурний центр імені Перені, окрім місця проведення навчальних занять для вихованців мистецької школи «Тюліпан Танода», також слугує осередком для проведення культурних заходів та подій ПКС, спрямованих на збереження культурної спадщини угорського народу.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English