Лекція Ґабора Солкої, PhD, на тему: «Символічне заняття простору та можливості меморіального туризму Карпатських перевалів» у Закарпатському угорському інституті ім. Ф. Ракоці ІІ.

14 листопада 2023 року доцент кафедри регіональних наук Природничого факультету Будапештського університету імені Лоранда Етвеші, Ґабор Солкої, PhD, провів лекцію на тему: «Символічне заняття простору та можливості меморіального туризму Карпатських перевалів» для студентів та викладачів кафедри географії та туризму Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ.

В лекції йшлося про два перевали Закарпаття – Верецький та Ужоцький, а також про найважливішу точку гір Чук – перевал Гімеш-Паланка. Після короткого історичного огляду охочі мали змогу почути про розвиток туризму перевалу Гімеш-Паланка, його привабливості, цікаві та розважальні туристичні програми (косіння пасовищ за 200 євро), а також про винахідливість тамтешніх працівників закладів гостинності та можливості меморіального туризму. Присутні також мали змогу дізнатися, що історично значущий Верецький перевал, на жаль, уже не приваблює стільки відвідувачів через його невикористані туристичні можливості та нинішню воєнну ситуацію, як, наприклад, згаданий Секейський перевал.

Лекція послужила мотивацією для студентів ЗУІ спеціальності Туризм в тому, щоб вони задумались, які ідеї та дії вони могли б використовувати в майбутньому для того, щоб змінити ситуацію, що склалася, а також як за допомогою меморіального туризму привабити більше туристів до нашого краю.

Кафедра географії та туризму

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar