Лекція про наукову діяльність члена-кореспондента НАН України, доктора філологічних наук, професора Василя Васильовича Німчука (до 90-ліття з дня народження)

19 жовтня 2023 року студенти-філологи і викладачі послухали лекцію доцентки кафедри філології Єлизавети Барань про наукову діяльність члена-кореспондента НАН України, доктора філологічних наук, професора Василя Васильовича Німчука.

Доповідачка наголосила на тому, що ім’я Василя Васильовича знають і шанують не тільки в слов’янському світі, а й поза його межами. Нема славістичного осередку, де б не користувалися його працями, де б не покликалися на результати його лінгвістичних розвідок, де б не навчалися майбутні покоління українських мовознавців з його наукових видань. У доповіді акцентовано на тому, що Василь Васильович протягом своєї більш ніж шістдесятирічної наукової діяльності досліджував українську мову в різних її аспектах: діалектний словотвір, теоретичну і діахронічну дериватологію, історичну діалектологію, зокрема український діалектогенез, діалектну стилістику, походження української мови, історію української літературної мови, питання української орфографії, історію українського мовознавства, проблеми етимології, українську ономастику, українсько-слов’янські та українсько-угорські паралелі. Є. Барань показала студентам цінні книги, які написав Василь Васильович і ті, що подарував нашій бібліотеці.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Доповідь завершено словами: «Людина живе доти, доки про неї живе пам’ять у колі духовних нащадків. Світлий образ Василя Васильовича Німчука – визначного науковця, великого трудівника на мовознавчій ниві України, мудрого наставника та прекрасної людини, справжнього лицаря науки, який до останку був відданий справі свого життя, – назавжди залишиться в нашій пам’яті».

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar