Наш рік: Підбиваємо події року з директором Гуртожитку імені Ференца Келчеї Федором Молнаром

2023 рік для Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, його структурних підрозділів та для системи угорськомовної освіти Закарпаття загалом виявився непростим через воєнні дії в країні, але водночас і вдалим. Пропонуємо Вашій увазі інтерв’ю з директором Гуртожитку імені Ференца Келчеї Федором Молнаром, який охарактеризував події року, що минає.

Розкажіть про діяльність гуртожитку у першому семестрі.

– В осінньому семестрі 2023-2024 навчального року в Гуртожитку імені Ференца Келчеї успішно розпочалися заняття в семи воркшопах. Понад 30 студентів, які отримали право на заселення, щомісяця набували нових знань у рамках обов’язкової для всіх студентів робочої майстерні «Дослідження питань, пов’язаних з національними меншинами». Крім того, щомісяця проводилися лекційні та практичні заняття з факультативних воркшопів (Педагогіка, Медіа- та мистецька освіта, Література та культурологія, Природничі науки, Регіональний розвиток, Комп’ютерні науки та аналіз даних, Політологія та соціальні науки). Студенти також взяли участь у заходах, організованих Благодійним фондом «ГЕНІУС». Серед них – «Це і є Батьківщина», професійна навчальна поїздка з відвідуванням найвідоміших місць пам’яті Ужгорода, Мукачева та Сваляви, яка проводилася з метою популяризації ідеї перебування на Батьківщині. В осінньому семестрі студенти прослухали курс лекцій відомих угорських істориків, таких як габілітованого доктора історичних наук, професора Аттіли Саколці, д-р Емевке Ковач або габілітованого доктора Барбари Банк. У рамках занять із професором Ніагарського університету Куртом А. Стагурою члени студентського самоврядування гуртожитку мали змогу вдосконалити свої знання з англійської мови. Студенти також взяли участь в інших урочистостях, організованих до Дня угорської науки. У рамках циклу заходів прослухали лекції в Закарпатському мандрівному університеті та взяли участь як студенти та доповідачі в роботі 20-ої конференції молодих угорських дослідників Закарпаття. Окрім профільних засідань, стипендіати взяли участь в інтерактивному семінарі зі знайомства та профорієнтаційних заходах, Ночі дослідників, організованій кафедрою біології та хімії, виставах Закарпатського угорського обласного драматичного театру, кінопоказі та публічних зустрічах акторів із глядачами. Підсумовуючи події року, зазначимо, що студенти Гуртожитку ім. Ф. Келчеї брали активну участь у культурних та наукових заходах, організованих Закарпатським угорським інститутом імені Ференца Ракоці ІІ та Благодійним фондом «ГЕНІУС». Користуючись нагодою, висловлюємо подяку керівництву ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, зокрема, президенту ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Ільдіці Орос, ректору навчального закладу Степану Черничку та директорці благодійного фонду «ГЕНІУС», габілітованому доктору Наталії Вароді, за їхню підтримку та допомогу. А колегам-керівникам воркшопів висловлюємо подяку та визнання за їхню професійну роботу та внесок у роботу воркшопів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

– Які прогнози на наступний рік?                                                                

– Воркшопи в Гуртожитку імені Ференца Келчеї продовжаться й у весняному семестрі 2023-2024 навчального року. Окрім обов’язкових та факультативних занять, ми плануємо і надалі запрошувати відомих спікерів, які, окрім професійних аспектів, розповідатимуть студентам про секрети побудови успішної кар’єри. Наприкінці навчального року члени студентського самоврядування гуртожитку візьмуть участь у підсумковій зустрічі, де звітуватимуть про свою стипендіальну діяльність та розповідатимуть про те, як гуртожиток допоміг їм у професійному розвитку та громадському житті. Студенти візьмуть участь у Закарпатській науковій студентській конференції та отримають можливість представити результати своїх досліджень на наукових симпозіумах, а також візьмуть участь у проєкті «Це і є Батьківщина», реалізація якого планується навесні і який надасть їм можливість дізнатися більше про події 1848-1849 рр., що відбулися на Закарпатті. Крім того, Дні Ракоці, що відбудуться в березні, стануть чудовою нагодою взяти участь у різних фахових та культурних заходах. Плануються додаткові походи до театрів, кінопокази та реалізація соціальних акцій для студентів.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar