«Наука та багатомовність» – у ЗУІ презентували книгу до Дня угорської науки та мови

13 листопада кафедра філології, кафедра історії та суспільних дисциплін Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, Науково-дослідний центр Антала Годинки та Науково-дослідний центр імені Тіводора Легоцькі відсвяткували День угорської науки та угорської мови презентаціями наукових видань.

Першою присутніх привітала керівник Науково-дослідного центру імені Тіводора Легоцькі Єлизавета Молнар Д, яка зауважила, що листопад – місяць угорської науки, а організовані події з нагоди цього свята є дуже важливими для ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

«Цьогорічна серія заходів присвячена актуальним викликам сьогодення та пошуку шляхів їх вирішення, що поміж іншим є дуже складним завданням, адже нині доля поставила нас перед викликами, з якими ми раніше не стикалися»,

– наголосив проректор з навчально-методичної роботи ЗУІ Адальберт Рац.

Після цього професорка Християнського університету області Парціум, мовознавець Шара Мадярі презентувала книгу «Угорці та угорська мова на Закарпатті», яка побачила світ за редакцією Степана Черниичка, Корнелії Гіреш-Ласлов, Золтана Кормочі, Аніти Марку, Рейки Матей та Еніке Товт-Орос. Видання, опубліковане трьома мовами – угорською, українською та англійською, – розповідає історію збереження рідної мови, ідентичності та культури угорської національної меншини на Закарпатті. До збірки увійшли розділи про місце угорської мови в системі освіти та релігійному житті, однак автори не оминули увагою і мовну політику та мовні права представників угорської меншини, присвятивши цілі розділі вивченню цього питання. Яскраво ілюстрована книга стане у пригоді не лише фахівцям, а й усім, хто хоче дізнатися більше про життя та походження угорської національної меншини Закарпатті.

Опісля директорка Саболч-Сатмар-Березького обласного архіву Національного архіву Угорщини Єва Куйбушней Мечеї презентувала книгу Юрія Чотарі «Пам’ятні місця епохи Ракоці на Закарпатті», яка також вийшла друком трьома мовами. Видання знайомить читачів із представниками князівського роду Ракоці, описує їхню боротьбу за свободу та розповідає про пам’ятні місця епохи Ракоці на Закарпатті. Прогулятися пам’ятними місцями епохи Ракоці можна не лише в уяві, але й у реальності, відвідавши населені пункти Закарпаття.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наостанок слово взяв Юрій Чотарі, котрий розповів про збірку «Листи Ілони Зріні, написані на Закарпатті», сторінки якої знайомлять нас із володаркою замку та княгинею Ілоною Зріні. У виданні зібрано одинадцять листів Ілони Зріні, написаних напередодні облоги Мукачівського замку, які висвітлюють відносини княгині з графствами Унг та Берег. Збірка стане цікавим матеріалом як для істориків, так і для поціновувачів історії.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar