Науковий форум у Ніредьгазі як можливість для налагодження ефективних добросусідських відносин

Ще тільки торік у Ніредьгазькому університеті (Угорщина) відновила роботу кафедра української мови та культури, а вже цього року у виші було організовано Міжнародний науковий форум «Україністика в Угорщині та поза її межами», куди з’їхалися науковці з різних навчальних закладів Угорщини та України. З радістю прийняла запрошення і делегація українського відділення кафедри філології Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ.

На пленарному засіданні учасників форуму привітав проректор Ніредьгазького університету Золтан Ковач, який висловив упевненість, що такий і подібні заходи сприятимуть налагодженню добросусідських відносин між двома державами і народами, ефективнішій співпраці у сфері гуманітарних наук. З вітальним словом також виступив провідний консул Консульства України в Ніредьгазі Аркадій Гупало та голова самоврядування українців м. Ніредьгаза Юдіта Софілканич.

Після закінчення пленарної частини учасники конференції поклали вінки до меморіальної дошки засновника і першого завідувача кафедри української мови Ніредьгазького університету професора Іштвана Удвaрі. У другій половині дня робота продовжилася у секціях, де розглядалися актуальні питання порівняльного літературознавства, лексикографії, діалектології, українсько-угорських міжмовних контактів, методики викладання тощо. Наступного дня був організований круглий стіл «Методика викладання української мови як іноземної в сучасному європейському просторі», де викладачі середніх і вищих навчальних закладів змогли поділитися своїм досвідом, напрацюваннями, успіхами у викладанні української мови для угорців, обговорити проблемні моменти, виробити рекомендації для подальшого вдосконалення цієї галузі та підвищення рівня володіння українською мовою. Після плідної роботи на учасників конференції чекала цікава екскурсія до містечка Токай, де, зокрема, освітяни поклали вінки до меморіальної дошки Григорія Сковороди, який кілька років працював півчим у місцевій православній церкві.

Викладачі українського відділення кафедри філології Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ висловлюють щиру подяку керівництву та співробітникам кафедри української мови та культури за запрошення, теплий прийом, чудову організацію форуму та незабутню атмосферу. Бажаємо подальших успіхів, звершень, проведення ще великої кількості таких потрібних і актуальних наукових заходів!

 

Олександр Кордонець,
доцент кафедри філології,
кандидат філологічних наук