Перший тур XIII-го творчого табору імені Марії Янкович у Берегові завершився виставкою

Вже втринадцяте Благодійний фонд «ГЕНІУС» організував творчий табір імені Марії Янкович для закарпатських школярів, які захоплюються образотворчим мистецтвом, живописом, скульптурою та малюванням. Можливістю взяти участь у творчому таборі скористалися 22 юних митця, а також 6 кваліфікованих викладачів, 10 студентів-практикантів інституту та 1 медична сестра.

Під час табору розвивали у дітей схильність до мистецтва такі фахівці: Агнеш Кулін, керівник табору, голова Товариства угорських митців Закарпаття образотворчого та прикладного мистецтва ім. Імре Ревеса, Ендре Гіді, скульптор, кераміст, Дьондьі Ковач, викладачка Закарпатського угорського інституту імені Ференц Ракоці ІІ, ремісник з Берегова, Чаба Куташі, лаборант художнього відділу Закарпатського угорського інституту імені Ференц Ракоці ІІ, та Крістіна Неґер, викладачка Закарпатського обласного центру дитячої та юнацької творчості „ПАДІЮН”, Ноемі Русін, художниця.

За допомогою вчителів-спеціалістів учасники табору могли брати участь у різноманітних тематичних заняттях, де вони могли вивчати графіку, живопис та скульптуру, адаптовану до поточних подій. У 2023 році відзначається ювілей двох відомих угорських художників – Тивадара Костки Чонтварі та Лайоша Гулачі, чиє мистецтво та бачення ожили під час занять, а також у програму був включений візуальний світ одного з найвідоміших художників поп-арту Роя Ліхтенштейна. Крім того, цього року також відзначається ювілей Гюстава Ейфеля, тож архітектура теж мала місце. Також проводилися експерименти у зв’язку з річницею смерті Луї Люм’єра, та торкалися історії кіно і створювали камеру-обскуру.

На факультативних заняттях майстри-початківці мали змогу навчитися рукоділля, виготовлення орігамі та гончарству. Після занять вони могли взяти участь в одній із лекцій, де розмовляли про цікавинки 2023 року.

Лекція Темето Адама яка називається “В 1883 році Семюел Морзе представив свій телеграфний апарат, що використовує азбуку Морзе” захопила молодь. Дьондьі Ковач прочитала лекцію про Тівадара Костку Чонтварі, який народився 170 років тому. Агнеш Кулін прочитала лекцію «Брати Люм’єр – піонери кіномистецтва». Ноемі Русін розповіла молодикам про мистецтво Роя Ліхтенштейна та його натхнення в коміксах. А Чаба Куташі вивів молодих художників у світ архітектури під час своєї лекції “Яким був Гюстав Ейфель, будівельник Ейфелевої вежі”.

Завершився табір 11 серпня 2023 року традиційним урочистим закриттям, під час якого відбулася виставка робіт, виконаних протягом тижня. Після цього в атріумі інституту відбулося запекле змагання за вивченим за кілька днів.

Реалізацію першого туру XIII-го творчого табору імені Марії Янкович підтримали уряд Угорщини, Державний секретаріат з питань національної політики Офісу Прем’єр-міністра Угорощини та Фонд Габора Бетлена.

Наталія Вароді, організаторка
Благодійний Фонд “ГЕНІУС”

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar