Помер колишній викладач інституту Гече Фрід’єш

Гече Фрід’єш, колишній викладач Закпарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. помер 1 жовтня.

Фрід’єш Гече народився 10 грудня 1939 року в Шаланку. З 1 вересня 1946 року він став учнем семикласної школи в Шаланку, яку закінчив на відмінно, тож у 1953 році його прийняли до Мукачівського педучилища.

Після закінчення педагогічної освіти в 1957 році він був прийнятий на математичне відділення фізико-математичного факультету Ужгородського Національного Університету. Після закінчення університету, між 1962 і 1965 роками, він був аспірантом спочатку на кафедрі аналіза університету, потім в Львіському університеті під керівництвом Анатолія Асіровича Гольдберга.

У грудні 1965 р. захистив кандидатську дисертацію в Львівському Національному Університеті ім. Івана Франка.

У 1965 році він повернувся до Ужгорода та став викладачем Ужгородського Національного Університету, а з грудня 1996 року отримав звання доцента кафедри аналізу, де пропрацював 40 років.

Між 1997 і 2000 роками був викладачем Закарпатського Угорського Інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

У 2000 році він разом із родиною переїхав до Кішварди. Читав лекції та брав участь у конференціях у багатьох університетах Угорщини.

Докторська рада Університету Дебрецена натуралізувала ступінь доктора філософії Фрід’єша Гече в 2009 році на основі пропозиції Докторської школи математики та інформатики.

Фрід’єш Гече опублікував понад 50 наукових статей і книг. Виступав з доповідями на багатьох конференціях, зокрема в Москві, Києві, Казані, Ростові, Єревані, Харкові та Львові.

Фрід’єш Гече помер 1 жовтня 2022 року в Кішварді.

Керівництво Закарпатського Угорського Інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. та кафедри математики та інформатики з сумом у серці та повагою прощаються зі своїм колишнім викладачем.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar