Помер проф. доктор Олександр Баран, викладач нашого інституту

30 травня 2023 року помер проф. доктор Олександр Баран викладач кафедри біології та хімії та Науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора ЗУІ імені Ференца Ракоці ІІ.

Олександр Барані народився 27 лютого 1937 року у Варах на Закарпатті. Закінчив середню школу в Берегові із золотою медаллю. Після цього вивчав хімію в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка (1954–1959). Будучи «аспірантом» фізичної хімії, у 1961—1964 роках працював в Інституті фізичної хімії Національної академії наук України. У 1965 р. захистив кандидатську дисертацію на тему „Radiometric study of counter-ionadsorption during coagulation of lyophobic sols”. У 1982 р. захистив докторську дисертацію про електричні властивості поверхні та стабільність полімеровмісних дисперсних систем, у Ленінградському університеті (Радянський Союз).

З 1964 по 1991 рік працював науковим співробітником, старшим науковим співробітником, керівником групи та завідувачем лабораторії Інституту фізичної хімії та Інституту колоїдної хімії та хімії води Національної академії наук України у Києві. У 1992 році його запросили до університету міста Мішкольц, де він працював науковим консультантом, завідувачем відділу, потім директором Інституту хімії, а з 2007 року — почесним професором.

З 1995 по 1996 рік він був запрошеним професором Технологічного інституту Джорджії (Атланта, США), а з 2007 по 2011 рік — Технічного університету Кошице (Словаччина). У 1996–2006 роках був доцентом Університету Юти (Salt Lake City, США).

З 2012 р. до смерті 30 травня 2023 р. викладав і досліджував на кафедрі біології та хімії Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ в Науково-дослідницькому центрі імені Іштвана Фодора. Він багато зробив для активізації хімічних досліджень на кафедрі та в дослідницькому центрі, його діяльність відзначена численними авторитетними фаховими публікаціями. З організацією конференцій CERECO в інституті, міжнародний зв’язок отримав новий поштовх, і з’явилась можливість створити нові професійні та людські стосунки.

Весь колектив Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ висловлює щирі співчуття родині загиблого!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar