Порядок визнання Закарпатським угорським інститутом імені Ференца Ракоці ІІ результатів навчання, отриманих в неформальній та інформальній освіті

Положенням Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II регламентується порядок визнання результатів неформальної та інформальної освіти на всіх рівнях вищої освіти. Дотримання норм, викладених у Концепції із забезпечення якості вищої освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, є обов’язковим для всіх студентів та всіх підрозділів закладу, які беруть участь в організації навчально-виховного процесу.

ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ визнає різні форми заходів неформальної освіти, у тому числі:

  • мовні курси;
  • онлайн-курси;
  • тренінги;
  • майстер-класи;
  • літні університети;
  • конкурси студентських наукових робіт;
  • факультативні дисципліни;
  • спортивні секції та гуртки;
  • досягнення у сфері навчання, науки, мистецтва та спорту;
  • інші.

Ми розпитали заступника завідувача кафедри філології та доцента відділення угорської філології, Вільмоша Газдаг про особливості процедури визнання результатів, отриманих у рамках неформальної та інформальної форми освіти.

– Процедура визнання Інститутом результатів навчання, здобутих у неформальній та інформальній освіті передбачає наступні обов’язкові етапи. Спершу здобувач вищої освіти звертається із заявою до завідувача відповідної кафедри з проханням про визнання результатів навчання у неформальній та/або інформальній освіті. Важливо зауважити, що студент повинен подати цю заяву не пізніше, ніж за 10 робочих днів до початку екзаменаційної сесії поточного семестру. До заяви повинні додаватися будь-які документи (сертифікати, свідоцтва, освітні програми тощо), що підтверджують результати навчання.

Після цього, завідувач кафедри своїм розпорядженням формує предметну комісію, яка визначає можливість визнання, або, якщо необхідно, форми та строки проведення оцінювання для визнання результатів навчання, здобутих у неформальній або інформальній освіті не пізніше ніж через 10 робочих днів від дати звернення студента. До комісії входить гарант освітньої програми та/або завідувач кафедри, на якій навчається здобувач, науково-педагогічні працівники, які викладають дисципліни, що пропонуються до перезарахування на основі визнання результатів навчання у неформальній та/або інформальній освіті. В окремих випадках комісія має право залучати до процедури й інших працівників кафедри. У разі, коли комісія не може прийняти рішення на підставі наданих здобувачем освіти документів, для підтвердження або уточнення необхідної інформації Інститут може надсилати запити до зазначених у заяві про попереднє навчання суб’єктів, які здійснювали неформальне навчання.

Спочатку комісія розглядає надані документи, потім призначає для студента співбесіду, в кінці якої озвучується рішення про перезарахування результатів навчання, або студенту повідомляють про призначення оцінювання, яке повинно відбутися ще до початку екзаменаційної сесії відповідного семестру.

Після проведення співбесіди комісія приймає рішення про повне зарахування, часткове зарахування чи відмову у зарахуванні результатів неформальної та/або інформальної освіти. Повне зарахування результатів неформальної освіти рекомендується у випадку, коли результати навчання неформального та/або інформального навчання співпадають із запланованими результатами навчання відповідного освітнього компоненту. Підсумкова оцінка визначається згідно документа здобувача, що підтверджує участь у заході неформальної освіти. У випадку, коли комісія вважає за необхідне провести оцінювання, то вона визначає метод оцінювання результатів навчання відповідно до робочої навчальної програми та силабуса відповідного освітнього компоненту, ознайомлює здобувача з переліком питань, які виносяться на підсумкове оцінювання. Якщо робочою навчальною програмою та/або силабусом передбачено виконання письмової роботи по даній дисципліні (курсової роботи, есе, реферату, гербарію тощо), то здобувача інформують про перелік тем відповідної письмової роботи. Також ознайомлюють здобувача з критеріями оцінювання та правилами оскарження результатів.

Комісія надає 10 робочих днів для підготовки здобувача до підсумкового контролю (з кожної дисципліни окремо) та 20 робочих днів для написання письмової роботи. Оцінювання проходить у вигляді екзамену (заліку). Комісія виставляє підсумкову оцінку відповідно до Положення про організацію освітнього процесу у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ. У випадку, коли здобувач отримав менше 60 балів, йому не зараховуються результати навчання у неформальній або інформальній освіті.

За підсумками оцінювання комісія формує протокол, у якому міститься висновок про зарахування чи незарахування відповідної дисципліни. При перезарахуванні навчальних дисциплін відповідно до рішення комісії до залікової книжки, індивідуального навчального плану, та до навчальної картки здобувача вносяться відмітки про перезарахування, і він звільняється від вивчення перезарахованої дисципліни. За наявності сертифікату з іноземної мови на рівні В2 та вище, дисципліна «Іноземна мова» навчальних планів усіх освітніх програм усіх ступенів вищої освіти перезараховується з підсумковою оцінкою «відмінно».

Разом з тим, студенти також мають змогу скористатися правом визнання результатів, отриманих під час неформального та інформального навчання, на користь вибіркових дисциплін, Концепією передбачено подальші можливості для цього.

Студенти мають право виконати програму факультативних мовних курсів, організованих кафедрою філології, і, окрім набутих мовних компетенцій, мають змогу подати заяву на перезарахування кредитів, отриманих під час проходження цих курсів, як кредитів, отриманих у рамках неформальної освіти. ЗУІ визнає ці кредити у випадку, коли студент після закінчення мовного курсу отримує сертифікат із зазначенням досягнутого рівня володіння мовою, кількості годин та кількості отриманих кредитів. Сертифікат рівня А1 оцінюється у 2 кредити, рівня А2 – у 3, рівня В1 – у 4, рівня В2 – у 6 кредитів. Варто наголосити, що ЗНО, складене під час вступних іспитів, не вважається мовним іспитом, тобто сертфікат ЗНО не може бути підставою для підтвердження мовних компетенцій (як з української, так і з іноземної мови).

Крім цього, при наявності нагороди Вченої Ради Інституту за навчальні, наукові, культурно-мистецькі, спортивні досягнення, або студентську активність, студент має право отримати 4 кредити за рахунок дисциплін вільного вибору.

За наявності сертифікату про успішне опанування програми факультативних мовних курсів чи нагороди Вченої Ради студент звертається із заявою до завідувача відповідної кафедри з проханням про визнання результату. Кафедра приймає рішення не пізніше, ніж через 10 робочих днів від дати звернення студента. У разі негативного висновку комісії щодо визнання результатів навчання здобувач має право звернутися з апеляцією до ректора Інституту.

То ж, закликаємо студентів скористатися можливістю подати на розгляд заяву про визнання результатів, отриманих у рамках неформальної та інформальної освіти, адже це дозволить зменшити поточне навчальне навантаження, а виконана робота принесе подвійну вигоду.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar