Позиція Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II щодо використання штучного інтелекту (ШІ)

Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ не забороняє і не виступає проти використання алгоритмів штучного інтелекту, що набувають все більшого поширення і розвитку, ні для своїх викладачів, ні для своїх студентів. Однак, ґрунтуючись на міжнародному досвіді, ми вважаємо важливим підкреслити, що використання алгоритмів штучного інтелекту рекомендується тільки і виключно в рамках академічної доброчесності.

Різноманітні інструменти ШІ слід розглядати як додатковий інструмент, але не слід використовувати їх таким чином, щоб вони замінювали або підміняли самостійну роботу студентів. При використанні алгоритмів ШІ вся відповідальність покладається на студента, тобто якщо студент використовує згенерований ШІ текст без перевірки, а викладач ставить нижчу оцінку або не приймає роботу через помилки в тексті, студент не може скористатися можливістю оскарження результату. Студенти зобов’язані вказувати у своїй роботі, який саме алгоритм ШІ використовувався (із зазначенням дати, наприклад: “Текст згенерований ChatGPT 2 лютого 2024 року”).

Викладачі, які в тому числі займаються і науковими дослідженнями, також можуть використовувати інструменти ШІ в освіті та науковій діяльності, але використання ШІ при створенні даних, результатів і текстів має бути чітко зазначено в їхніх публікаціях, тому забороняється приховувати використання алгоритмів ШІ при публікації наукових результатів.

Рішення Вченої ради Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ (протокол № 1 від 25 січня 2024 року)

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English