Проведення курсів фінансової грамотності в загальноосвітніх школах Закарпаття

У 2022 році Закарпатський Угорський інститут імені Ференца Ракоці II розпочав місію з метою освоєння базових фінансових, економічних та підприємницьких навиків серед учнів загальноосвітніх шкіл Закарпаття. Загальновідомим фактом є те, що наш регіон не є достатньо фінансово обізнаним, що має історичне та соціальне підґрунтя. В сучасних умовах життєво-необхідним є пізнання, розуміння та навчання адаптації до фінансових процесів, які все глибше проникають у наше повсякденне життя і освоєння яких повинно здійснюватися у молодому віці. Ініціативу кафедри обліку і аудиту Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ підтримав Фонд Національного Банку Угорщини «Pallas Athéné Domus Meriti (PADME)». Програма була реалізована восени під назвою «Тренінг фінансової та підприємницької обізнаності для старшокласників загальноосвітніх шкіл».

Відповідно до плану викладачі Інституту підготували унікальну систему навчальних програм, яка супроводжувалася робочим зошитом, сувенірами та іншими наочними матеріалами. Курсі були представлені в шести загальноосвітніх закладах Закарпаття для учнів 10-11 класів з залученням молоді (близько 300 осіб).

Програмою були представлені 3+1 теми випускникам, які мають намір продовжити навчання або розпочати кар’єру, а саме:

  1. Допоміжний курс з економіки, в якому викладені її основи.
  2. Фінансовий курс про призначення грошей, як ними розумно користуватися, зокрема, про мотиви ведення сімейного або індивідуального бюджету.
  3. Професійний курс з представлення моделі підприємництва для молоді.

Програма була інтерактивною, оскільки була надана можливість пошуку літер виражень фінансово-економічного змісту, відшукати прислів’я економічного змісту. Найвправніші, звичайно, отримали подарунки.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Серія програм розпочалася у жовтні 2022 року в м. Берегово, у ліцеях Габора Бетлена та Лайоша Кошута. Згодом , у римо-католицькому ліцеї Святого Іштвана м. Мукачево, у реформатському ліцеї с. Велика Добронь. Крім того, видалась можливість провести програму в греко-католицькому ліцеї імені Шандора Стойки в с. Карачин,  в ліцеї ім. Арань Яноша с. Косино та Реформатському ліцеї с. Великі Береги.

Серію програм кожного разу  презентував завідувач кафедри обліку і аудиту, доктор економічних наук, професор, Бачо Роберт Йосипович, який зосередив увагу  на меті економічної діяльності. Заступник завідувача кафедри обліку і аудиту , доктор філософії Лоскоріх Габріелла Людвиківна та викладач кафедри Перчі Оксана Федорівна  дали корисні поради щодо питань, пов’язаних з бюджетом. Викладач кафедри, приватний підприємець Шебештень Едіна Гейзівна поділилася своїм досвідом щодо можливості вибору моделі підприємництва, а викладач кафедри Потокі Габор Федорович розробив програму заходу. Професійну підтримку заходу надала Асоціація молодих угорських підприємців Закарпаття, яку представляла віце-президент Гусар Андрея. У рамках заключної частини програми учні отримали інформацію про можливості продовження навчання учнями в Інституті на спеціальностях економічного профілю. Таким чином молодь зможе розвинути свій життєвий шлях, який базуватиметься на фінансових та економічних знаннях молоді, через здобуття відповідної економічної освіти та досвіду зможе привести її до успішного ведення бізнесу.

Радіємо з того, що в такий нелегкий для всіх нас час вдалося реалізувати унікальну програму на теренах Закарпатті, яку плануємо розширити у майбутньому із залученням інших закладів освіти.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Висловлюємо щиру подяку Фонду PADME Національного Банку Угорщини за підтримку нашої ініціативи, керівництву Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та Закарпатській асоціації молодих угорських підприємців за професійну допомогу, а також керівництву всіх вищезгаданих закладів освіти за надання можливості проведення цих навчальних заходів.

Колектив кафедри обліку та аудиту

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English