Співорібники Науково-дослідного центру ім. Іштвана Фодора та кафедри біології та хімії взяли участь у «Пленет Будапешт 2023»

З 27 вересня по 1 жовтня 2023 року у будапештському виставковому центрі «Гангекспо» відбулася серія конференцій «Пленет Будапешт 2023» та виставка «Сталий розвиток», на якій свої стенди представили і Науково-дослідний центр ім. Іштвана Фодора та кафедра біології та хімії Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ.

Унікальний для Центральної Європи захід зі сталого розвитку є продовженням експозиції «Пленет 2021», що відбулася в листопаді 2021 року. Його головна мета – звернути увагу якомога ширшх верств суспільства та представників економічного сектору на актуальні екологічні проблеми та залучити їх до вирішення, а також пробудити бажання змінювати світ на краще щодня. Це потужний інструмент для підготовки до можливих негативних наслідків, які настануть у результаті зміни клімату. Захід має на меті пробудити інтерес до проблеми як старшого, так і молодшого покоління, пропонуючи нові технології та реальні шляхи вирішення проблеми. Ініціатором та меценатом заходу є колишній Президент Угорщини Янош Адер.

Розділившись на окремі групи, учасники конференції за участі відомих експертів обговорили питання зеленого фінансування, стан відновлюваної енергетики, проблеми наближеного до природи сільського господарства та подискували на тему сучасних викликів у сфері управління водними ресурсами.

Під час панельної дискусії Яноша Адера та міністра сільського господарства Іштвана Надя присутні мали змогу дізнатися більше про можливі шляхи запобігання негативним наслідкам посухи в сільському господарстві, впровадження нових технологій вирощування, завдяки яким можна ефективно попередити негативний вплив зміни клімату, а також ознайомитися з майбутніми перспективами, цілями розвитку та стратегіями реалізації поставлених цілей у сільському господарстві Центральної Європи.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Паралельно з конференцією відбулися три безкоштовні заходи:

  • На виставці «Сталий розвиток» були представлені роботи передових компаній, що працюють заради забезпечення сталого розвитку.
  • «Твоя планета» – видовищний інтерактивний захід, програма якого розроблена представниками творчих професій Угорщини та зарубіжжя, що дозволяє відвідувачам більш детально ознайомитися з екологічними проблемами та їхнім впливом на досягнення цілей сталого розвитку у повсякденному житті.
  • «Герої майбутнього» – експериментальний, частково пригодницький проєкт, головною метою якого є навчити молоде покоління принципам сталого розвитку.

Досвід, отриманий під час заходу, та нові професійні зв’язки значно допоможуть кафедрі біології та хімії та Науково-дослідному центру ім. Іштвана Фодора розвивати методику та зміст своїх екологічних досліджень та вести навчально-просвітницьку діяльність у галузі охорони довкілля на Закарпатті.

Д-р. Степан Коложварі,
Науково-дослідний центр ім. Іштвана Фодора/Кафедра біології та хімії

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar