Співпраця науковців-ботаніків Берегова та Києва

У вивченні рослинного покриву Закарпаття тривалий час плідно співпрацюють викладачі Кафедри біології та хімії й науковці Науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та колеги з Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України й Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України з Києва. З 28 квітня по 4 травня 2024 року київські ботаніки – к.б.н., с.н.с. Олександр Шиндер, к.б.н., н.с. Юлія Неграш і к.б.н., с.н.с. Мирослав Шевера здійснили експедиційний виїзд на Закарпаття з метою вивчення у регіоні різноманіття вегетуючих навесні рослин.

Під час зустрічі з завідувачем кафедри біології та хімії ЗУІ докторкою філософії Ержебет Когут, д-ром філософії Іштваном Гаднадь та канд. біол. наук, проф. Анітою Сікурою були підведені підсумки співпраці та окреслені перспективи майбутніх наукових флористичних досліджень, зокрема урбанофлори Берегова, рослинного покриву старовинних парків регіону та флори Закарпаття загалом.

Київські ботаніки також відвідали Ботанічний сад імені Йосипа Сікури ЗУІ, ознайомилися з історією його створення та лабораторіями, оглянули колекції саду. Було проведено й спеціальне дослідження весняного аспекту спонтанної флори Саду, виявлені нові види. Після узагальнень результатів ботанічних досліджень на території саду буде підготовлено каталог спонтанної флори ботанічного саду.

Колеги з Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України вчергове поповнили колекції Ботанічного саду імені Йосипа Сікури ЗУІ, зокрема його директору Золтану Копору були передані саджанці деревних та трав’яних видів рослин: Eremurus fuscus (O.Fedtsch.) Vved.), Arum korolkowii Regel, Tulipa praestans H.B. May, Betula klokovii Zaverucha, Scopolia caucasica  Kolesn. ex Kreyer, Galanthus woronowii Losinsk., Lonicera ruprechtiana  Regel, Artemisia abrotanum  L. сорт “Coca-cola”.

Свого часу рослини Eremurus fuscus були привезені професором Йосипом Сікурою із Середньої Азії та інтродуковані на ділянці «Середня Азія та Казахстан» в колекції тодішнього Республіканського ботанічного саду АН УРСР (тепер Національний ботанічний сад імені М.М. Гришка НАН України), де він працював з 1960 р. і пройшов шлях від молодшого наукового співробітника до завідувача відділу природної флори та головного наукового співробітника цієї установи. Тривалий час він був куратором ботаніко-географічної ділянки «Середня Азія та Казахстан».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Із численних наукових експедицій по гірських та пустельних районах Середньої Азії вчений привозив багато видів судинних рослин. Багато з них в умовах Києва добре прижилися та акліматизувалися. Екземпляр цього виду (Eremurus fuscus) був переданий адміністрації ЗУІ та висаджений поруч із пам’ятником Йосипу Сікурі у внутрішньому дворику вишу. На урочистій церемонії були присутні Президентка ЗУІ Ілдіко Орос, ректор ЗУІ Іштван Черничко, викладачі Кафедри біології та хімії й співробітники Науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора ЗУІ, студенти-біологи, колеги з Києва.

Ержебет Когут,
д-рка філософії,
завідувачка кафедри біології та хімії ЗУІ

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar