Стартував 58-й Тиждень угорської мови

З 24 по 26 квітня на Закарпатті проходитиме 58-й Тиждень угорської мови, організований Товариствою зберігачів рідної мови . Церемонія відкриття заходу відбулася 24 квітня у Великодоброньському ліцеї Великодоброньської сільської ради.

Захід відкрила директорка ліцею Берта Катона-Миронова.

«Висловлюючись словами Магди Фюзеші: „Ось моя частка у вині та пшениці”. І за цю частку треба боротися. Так було це і в давнину, так воно є і дотепер. Щоправда, в давнину не було війни, проте я переконана, що ми повинні шукати можливості для того, аби зберегти нашу милу рідну мову»,

– наголосила президентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ільдіко Орос, додавши, що палоцького діалекту, який є характерним для Великої Доброні, не слід соромитися, а слід сміливо ним користуватися.

Офіс-менеджер Асоціації захисників рідної мови Жужанна Ковач інтерпретувала лист-вітання голови асоціації Юдіти Югас, яка у своєму листі порівняла всіх, хто працює над захистом рідної мови, з цеглинками кафедрального собору, які, створюючи єдине ціле, є хранителями, захисниками та творцями нової історії у житті угорської мови. Крім того, очільниця організації висловила подяку п. Ільдіко Орос за її багаторічну самовіддану працю, завдяки якій угорське слово живе на Закарпатті і донині.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля вітальних промов учасники мали змогу насолодитися музично-поетичною композицією «Бережи нас, мила, мила, рідна мово!» у виконанні учнів Великодобронського ліцею, під час якої також пролунали вірші відомих угорських поетів.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Після цього відбулися цікаві та змістовні лекції. Спершу з доповіддю на тему «Вираження нашої особистості засобами мовлення» виступила лауреат премії імені Казінці та викладач з розвитку мовленнєвих навичок Ради «Монтаг» Медіаакадемії Аннамарія Терек. Потім слово взяла колишня викладачка закладів вищої освіти Магдолна Дьорке, яка представила особливості вживання угорської мови на Закарпатті. Насамкінець, вчитель Великодобронського ліцею Олександр Варга прочитав лекцію на тему «Строки, світлом намальовані. Слідами подій 20-го століття у приватних фотоколекціях».

На останок, голова Закарпатської філії Товариства зберігачів рідної мови Едіта Сантов подякувала всім присутнім за участь у конференції, а студентам – за якісну підготовку та високий рівень доповідей.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Заходи у рамках 58-го Тижня угорської мови продовжаться 25 квітня в Угорському домі імені Мігая Мункачі та 26 квітня в Берегові, у Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar