Студенти-біологи Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ проводять природоохоронні дослідження берегівських озеро-кар’єрів

Студенти-магістри першого та другого курсів кафедри біології та хімії ЗУІ разом із викладачами і науковими співробітниками науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора (доцент Є.Й. Андрик та професор А.Й. Сікура) провели попередні польові обстеження біорізноманіття території озеро-кар’єрів з метою визначення їх природоохоронного значення.

Вивчення цієї ділянки здійснюється в рамках дослідної тематики науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора та предмету «Вивчення та збереження біорізноманіття», під час якого студенти-магістри та викладачі спільно проводять збір та обробку всіх доступних даних стосовно цих територій, здійснюють польові ботанічні, зоологічні та екологічні обстеження  водного комплексу та його околиць.

Перш ніж приступити до першого ранньовесняного польового дослідження, студенти- магістри ознайомилися з “Методичними рекомендаціями щодо розроблення проектів створення природних територій та об’єктів природно-заповідного фонду (ПЗФ) України”, розробленого Міністерством екології та природних ресурсів України. Під час експедиційного виїзду студент-магістр другого курсу Шірокаі-Кудрон Ласло коротко представив основні результати власних кількарічних орнітологічних досліджень озеро-кар’єрів, які послужили основою для започаткування більш ґрунтовного вивчення даної території. Впродовж польового дослідження учасники встановили типи антропогенних втручань у довкілля, проводили комплексні орнітологічні, ботанічні, фауністичні та мікологічні спостереження, вимірювали силу вітру, вологість повітря, інтенсивність світла та рівень шуму, фіксували різноманітні докази присутності тварин (сліди, залишки пір’я, нори тощо). Завдяки командній роботі вдалося здійснити попередню оцінку біорізноманіття території та визначити основні фактори загроз для екосистеми.  В подальшому, отримані і доповнені наступними польовими обстеженнями результати будуть використані для підготовки наукового обґрунтування доцільності створення природоохоронної території регіонального рангу. Учасники експедиційного виїзду вдячні студентам Ференцу Молнар, Ласло Шірокаі-Кудрон та Шандору Вірлічу за логістичне забезпечення досліджень.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Єва Андрик, доцент кафедри біології та хімії ЗУІ, науковий співробітник науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора
Анна-Марія Станкович, студентка першого курсу магістратури кафедри біології та хімії ЗУІ

 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar