Студентка ЗУІ взяла участь у 55-му літньому шкільному таборі Закордонної угорської асоціації скаутів у США

З 1 по 15 липня 2023 року в американському місті Філлмор штату Нью-Йорк відбувся 55-й літній угорський шкільний табір Закордонної угорської асоціації скаутів. Табір проводився з метою навчання дітей-представників угорської діаспори США. У заході взяла участь студентка третього курсу кафедри обліку і аудиту Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Патріція Короді.

Витрати на поїздку до місця проведення табору взяв на себе Петро Форгач, без підтримки якого реалізація подорожі була б неможливою. Познайомившись з тамтешніми угорцями, для мене стало повною несподіванкою, наскільки добре вони володіють угорською мовою. Першого дня всіх учасників розподілили по загонах, які були названі на честь угорських замків. Кожен ранок у таборі починався з церемонії підняття державного прапора Угорщини, а кожен вечір закінчувався його опусканням. Вранці проводилися заняття для дітей молодшого віку, під час яких малеча випробовувала свої сили в різноманітних іграх, завдяки командній взаємодії ми могли ближче познайомитися. Вивчаючи угорську мову, історію та географію, малеча дізналася багато цікавого не лише про сучасну Угорщину, але й про епоху, коли країну населяли лицарі. У другій половині дня проводилися різноманітні заходи, присвячені лицарській епосі (лицарські бої, мета, війна чисел, обертова сцена та ін.). Впродовж двох тижнів відбувся квест з пошуку скарбів, під час якого учасники табору, за кожне правильно виконане завдання, отримували нагороду у вигляді літери, з яких складалося гасло заходу –  «НАША ДРУЖБА», яке вдалося відгадати лише в останній день табору. 

Наша керівниця загону Нора Сіладі підготувала чимало цікавих програм, що зробило повсякденне життя учасників табору більш яскравим та незабутнім. Старання організаторів оцінили усі присутні.

Для мене перебування у тому середовищі стало чудовою нагодою познайомитися з тамтешніми мешканцями та знайти друзів. Поміж іншого, ми гарно провели час у рамках екскурсії до парку Летчворс, де оглянули греблю та дізналися більше про її історію. А вечори проводили біля вогнища з танцями, які підсилювали веселу атмосферу в таборі. Останній день розпочався з генеральної репетиції, після якої діти продемонстрували свої таланти перед батьками. У другій половині дня підготували виставу, де найкращі учасники конкурсу декламаторів виконали обрані ними вірші. 

На мою думку, цей табір – чудова нагода об’єднати угорську національну меншину в Америці та плекати свої традиції й угорську мову, а також для того, щоб познайомитися один з одним і завести друзів. Реалізуючи подібні заходи, ми отримали чудову нагоду для спільного розвитку нашої культури. Гадаю, що ці два тижні принесли свої плоди, адже де б ми не знаходилися територіально і представниками якої б національності не були, спільними зусиллями ми здатні досягти значних успіхів. 

Сподіваюся, що в майбутньому все більше і більше студентів ЗУІ зможуть взяти участь у цій програмі. Висловлюю щиру подяку за надану можливість і за допомогу. Окремо хочу подякувати Закарпатському угорському інституту ім. Ференца Ракоці ІІ за надану можливість та підтримку. 

Патріція Короді,
студентка 3-го курсу кафедри обліку і аудиту
Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar