Світ побачила нова редакція європейського кодексу дослідницької доброчесності

У 2017 році Європейська федерація академій природничих і гуманітарних наук (All European Academies, ALLEA: https://allea.org/) розробила та опублікувала Європейський кодекс дослідницької доброчесності (European Code of Conduct for Research Integrity Code). У 2023 році світ побачив оновлену редакцію Кодексу поведінки з тією ж назвою.

ALLEA об’єднує понад 50 академій із майже 40 країн-членів ЄС та країн з-поза меж ЄС, а до складу організації, серед інших, входять Академія наук Угорщини та Національна академія наук України. Від часу свого заснування в 1994 році ALLEA захищає інтереси своїх учасників на європейській та міжнародній арені, пропагуючи науку як всесвітнє надбання, а також виступає за розширення транскордонного наукового та міждисциплінарного співробітництва.

У передмові до Кодексу зазначається, що «дослідницька доброчесність має важливе значення для забезпечення стабільної та надійної роботи дослідницької системи та отримання достовірних результатів досліджень. Вона бере на себе основне завдання дослідницької спільноти – визначити основні закони проведення наукових досліджень, правила поведінки та етики під час їх проведення, забезпечити якомога вищу якість, надійність і достовірність досліджень та їх результатів, а також належним чином реагувати на порушення належних дослідницьких практик і запобігати порушенню встановлених норм».

Нова редакція етичного кодексу розроблялася фахівцями Постійної робочої комісії ALLEA з питань академічної доброчесності та етики (PWGSE), враховуючи суспільні зміни, що відбулися з моменту появи попередньої редакції. Зокрема, йдеться про розвиток і використання нових дослідницьких технологій, а також про розвиток і вплив соціальних мереж на обмін результатами досліджень і їх подальше оприлюднення, однак нова редакція Кодексу дослідницької доброчесності не оминає увагою і появу штучного інтелекту, який може використовуватись у роботі науковців.

Європейський кодекс дослідницької доброчесності слугує орієнтиром у роботі для всіх, хто займається науковою діяльністю. Редакція 2023 року, що узагальнює етичні принципи досліджень, знаходиться у вільному доступі англійською (https://allea.org/wp-content/uploads/2023/06/European-Code-of-Conduct-Revised-Edition-2023.pdf) та угорською (https://allea.org/wp-content/uploads/2024/02/The-European-Code-of-Conduct-2023-HU.pdf) мовами й рекомендована для ознайомлення викладачам, дослідникам та студентам Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. Закликаємо викладачів, які читають курс «Основи наукових досліджень», враховувати рекомендації нового Європейського кодексу дослідницької етики під час розробки навчальних планів.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar