Свобода, кохання – VII. Закарпатський угорський конкурс ораторського мистецтва

Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ вже всьоме організував Закарпатський угорський конкурс ораторського мистецтва.

Мета змагань ­–  підготовка молоді до виконання громадських, професійних та педагогічних ролей, а також підвищення рівня комплексного застосування мови. Конкурс, для якого студентам потрібно підготувати свою промову, проводиться з 2015 року.

Цього разу серед членів журі була присутня др. Кейс Маргаріта, доцент Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ,  етнограф, др. Монлар-Фрідріх Сільвія, консул Консульства Угорщини в місті Берегове, др. Шовш Катерина, директор Фахового коледжу ЗУІ, а також Сабов Каталін, колишня студентка закладу, лауреат Конкурсу ораторського мистецтва Карпатського басейну імені Етвеша Йожефа у 2018 році.

Захід урочисто відкрила Кудлотяк Кристина, викладачка Фахового коледжу ЗУІ. Звернула увагу на те, що цьогорічний конкурс ораторського мистецтва відрізняється від попередніх, коли завданням учасників була підготовка промови про актуалізацію подій 15 березня, про їх думку про свято, про те, що спільного можна знайти між минулим і сучасним. У 2023 році ораторський конкурс оголосили на більш вільну тему.

Гасло змагань, організованих 13 березня, було повʼязано з 200 річчям дня народження Шандора Петефі.

Девізом вибрали назву відомого вірша поета: Свобода, кохання. Отож студентам потрібно було сформулювати власну думку про дані два слова, передаючи ідеї молодшому поколінню.

Директор Шовш Катерина сказала, що гордиться студентами, за участь у конкурсі і за сміливість щодо висловлення власної думки.

«Є речі, які не змінюються. Свобода і кохання завжди залишаються важливими»,

– зазначила директор Фахового коледжу ЗУІ.

На конкурсі виступило 14 учасників. Як і в минулих роках, визначити переможців було нелегко, адже у змаганні брали участь талановиті студенти. Крім вибору журі, глядачі також мали змогу висловити свою думку і обрати найкращого оратора.

Чотирнадцять студентів у своїх промовах актуалізували значення свободи і кохання. Свої думки підтверджували прикладами з історії і з власного досвіду.

Перед тим, як оголосити результати, члени журі узагальнили свої враження і поділилися порадами.

Вони заохочували студентів і в майбутньому мислили сміливо і висловлювали власну думку.

Переможці VII Закарпатського угорського конкурсу ораторського мистецтва:

  • 1 місце: Патер Лаура, спеціальність «облік і оподаткування», ІІ курс
  • 2 місце: Барта Цінтія, спеціальність «облік і оподаткування», ІІ курс
  • 3 місце: Молнар Біанка Флора, спеціальність «облік і оподаткування», ІІ курс
  • Спеціальна нагорода: Нодь Алекса, спеціальність «облік і оподаткування», ІІ курс
  • Премія глядацьких симпатій: Рейпаші Анна, спеціальність «дошкільна освіта», І курс

Призери отримали грамоту, грошову премію і пакет книг. Завдяки Бочкор Андреї, депутату Європейського парламенту, учасниця, яка посіла перше місце, зможе відвідати Європарламент.

Сабов Каталін
Kárpátalja.ma

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar