У Берегові педагоги мистецьких шкіл обговорили важливі питання

Днями в ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ за організації Закарпатського угорськомовне педагогічне товариство (ЗУПТ) відбулася конференція для працівників мистецьких шкіл, присвячена пам’яті Бели Бартока.

Завідувачка сектором мистецтв ЗУПТ Анджеліка Кепіч у своїй вітальній промові зазначила, що центеральною темою конференції стала творчість Бейли Бартока, якому саме в день проведення конференції виповнилося б 142 роки. У заході взяли участь 63 викладачі кафедри музичних мистецтв 13 мистецьких шкіл Закарпаття.

«Музику Бог створив для того, аби ми молилися без слів», – звернула увагу присутніх голова ЗУПТ Ільдіко Орос, цитуючи Джона Леннона. За її словами, у нинішній непростий час музика допомогає нам зняти напругу і на кілька хвилин забути про повсякденні проблеми. Музичні смаки з віком змінюються, однак віднайти сенс у музичному творі завжди залишається ключовим. Очільниця спілки побажала присутнім викладачам наснаги для того, щоб ті зуміли навчити дітей відчувати, цінувати музику та відноситися до неї, як до однієї зі способів самовираження.

Опісля вітальних промов з лекцією «Тільки з чистого джерела» виступила викладачка музичного мистецтва Берегівської гімназії імені Анни Горват Ержебет Фрінг, в якій висвітлити основні віхи життя і творчості Бейли Бартока, відкривши маловідомі сторінки музичної спадщини митця.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Крім того, присутні мали змогу насолодитися народними піснями зі збірки Бейли Бартока у виконанні викладачки народного співу Дитячої школи мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода» Ержебет Кокаш.

Урочисту атмосферу конференції підсилив концерт викладачів та учнів закарпатських мистецьких шкіл під назвою «Стежками до музики разом з Бартоком». Крім найвідовіших творів угорського митця, під час святкової програми пролунали фортепіанні та скрипкові композиції, дитячі та народні пісні.

Конференція завершилася підбиттям підсумків та обміном думками у дружній невимушеній атмосфері.

Габріелла Горват
Kárpátalja.ma

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar