У пошуках рідкісної рослини – кафедра біології та хімії ЗУІ організували унікальний похід

Цьогоріч кафедра біології та хімії Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ спільно з благодійним фондом «Геніус» вже вдруге організувала похід «Рябчик шаховий» на територію Великодобронського природного заповідника. Захід проводився спеціально для учнів 7 та 8 класів, які взяли участь у семінарах з підготовки до олімпіад з біології ім. Отто Германа, географії ім. Пала Телекі та хімії ім. Дьєрдя Гевеші.

Заняття проводилися на базі Школи лісівництва та науково-дослідної бази інституту. Одразу після прибуття на місце події учні здійснили невелику прогулянку з завідувачкою кафедри біології та хімії Ержебет Когут, яка розповіла їм про ранньовесняні особливості розвитку лісових рослин. Учасники пройшлись до берега каналу Серне, звідки на каное допливли до урочища Масонкамоксаррет, що на іншому березі річки. На цьому заплавному лузі учні мали зможу полюбуватися болотяною рослиною – рябчик шаховий (Fritillariameleagris), що знаходиться під загрозою зникнення і є однією з найгарніших лілій в Україні.

Несподіваний град, що застав учасників під час веслування на каное, не налякав їх, а лише посилив апетит до обіду. Після короткого перепочинку, залучившись підтримкою студентів-біологів, учні мали змогу випробували свої сили у командних змаганнях. Під час виконання різноманітних завдань школярі не тільки весело провели час, але й збагатили свої знання про місцеву флору та фауну. Після оголошення результатів і невеликої гри кожен з ентузіазмом долучився до акції зі збору сміття. Учасники повернулися додому не лише з новими враженнями, а й з новими знаннями.

У програмі взяли участь учніи: Бенце Баркасі, Володимир Бобіта, Естер Чірпак, Бенце Чурі, Біанка Гадар, Давід Кіш, Жофія Ковач, Крістоф Сейкель, Левенте Сійярто.

Студенти інституту: Біанка Годор, Анна-Марія Станкович, Рената Біров, Жолт Демен, Патрік Жолт Шош, Іштван Серні.

Викладачі: Іштван Желіцькі , Ержебет Когут.

Захід відбувся за підтримки Фонду ім. Бетлена Габора та ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Анна-Марія Станкович
студенка 4-го курсу відділеня біології

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar