У Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ організували «День числа Пі»

14 березня 2024 року кафедра математики та інформатики Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці II спільно з Фаховим коледжом Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ вдруге організували захід на день числа Пі.

Місцем проведення заходу став Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ.

День числа Пі відзначається щороку 14 березня, що пов’язано з американським записом дат, оскільки 3.14 є наближеним значенням числа Пі. З нагоди цього особливого математичного свята викладачі кафедри математики та інформатики разом з викладачами математики, фізики та інформатики Фахового коледжу підготували спеціальну програму для студентів. Учні та викладачі математики, які брали участь у заході, перевірили свої навички за допомогою різноманітних інтерактивних завдань та ігор.

Організатори також провели конкурс плакатів та орігамі. Конкурсні роботи, близько 70 плакатів та 20 орігамі, були виставлені в атріумі інституту, і всі бажаючі могли проголосувати за найкращу. Найбільш оригінальні та унікальні плакати та орігамі були нагороджені цінними призами наприкінці заходу.

Але однією з найбільш пам’ятних і важливих подій стали командні змагання. Загалом змагалися 9 команд. Назва кожної команди була схожа на код, але кодами були ініціали відомих математиків, таких як Бовді Адальберт (колишній завідувач кафедри математики та інформатики) Джон фон Нейман, Ріс Фрідеш, та ін.

Змагання були дуже близькими, з різницею лише в один бал між командами. Наприкінці заходу три найкращі команди (EK- (Pál Erdős, Gyula Kőnig), NR- (János Neumann, Tibor Radó), BH- (János Bolyai, György Hajós)) були нагороджені цінними призами та грамотами від Каталін Кучінки, завідувача кафедри математики та інформатики інституту, та Лайоша Сіладі, голова циклової комісії «Прикладна математика» фахового коледжу.

Метою заходу було не тільки відсвяткувати любов до математики, але й об’єднати людей, які цікавляться математикою, дати їм можливість налагодити зв’язки та створити спільноту.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar