У ЗУІ урочисто відкрили навчальний рік

23 вересня у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ навчальний рік стартував для 1371 студентів. За усталою традицією, урочисте відкриття навчального року відбулося у берегівській реформатській церкві.

Захід розпочався з урочистої церемонії підняття історичних прапорів Закарпаття, які студенти інституту у вбранні епохи Куруців внесли до церкви під звуки угорського музичного духового інструменту – тарогато. Потім учасників заходу привітав настоятель Берегівської реформатської церкви Ференц Тарацкезі.

Після спільного виконання національної молитви угорців та гімну ЗУІ — пісні епохи Куруців «Думка Ференца Ракоці» — до присутніх звернулися запрошені гості.

Спершу слово взяв ректор ЗУІ Степан Черничко, який процитував рядки з новели угорського письменника Калмана Міксата: «Praesensin perfectum, futurum perfectum», що у перекладі на українську мову означає: Мінливе сьогодення, ідеальне майбутнє.

«На мою думку, провести паралель з нашою нинішньою ситуацією не складе труднощів: наше сьогодення дуже мінливе, однак для кожного, хто розпочинає новий навчальний рік, будь то у ролі викладача чи студента, заглядає у майбутнє і сподівається на кращу долю»,

— наголосив ректор, підкресливши, що порівняно з минулим навчальним роком за кількістю студентів інститут цьогоріч побив власний рекорд — у ЗВО навчається 1371 особа.

«За останнє століття від угорської громади Закарпаття відрікалися вже неодноразово. Спочатку після Першої, а згодом – й після Другої світової війни. Втім, спільнота існує і надалі, а її представники залишаються відданими своїй землі. Адже кожен, хто бере участь у церемонії відкриття навчального року та обирає шлях до знань, бачить своє майбутнє тут та робить свій внесок у завтрашній день»,

– додав він.

Міністр культури та іновацій Угорщини Янош Чак у своїй промові зазнчив:

«Найбільша потреба людини — це відчуття прив’язаності, приналежності до когось/чогось. Ми прив’язані до Бога, до нашої батьківщини, до нашої родини. Освіта й сім’я, власне, і є нашим культурним надбанням. Ми, угорці, маємо надзвичайно багату культуру. Різновиди рідної мови вражають: маємо і розмовну, і пісенну, і танцювальну, і візуальну мову. Маємо неймовірно багатою духовною та інтелектуальною спадщиною».

За словами можновладця, угорський уряд вважає пріоритетним завданням підтримувати угорську культуру, незалежно від місця проживання угорців у світі, адже варто пам’ятати, що уряд Угорщини не залишить жодного угорця на самоті.

«Головним нашим завданням є гарантувати безпеку Закарпаття і забезпечити Вашу безпеку. Це наш обов’язок, а обов’язок студентів — вчитися і максимально ефективно засвоювати навчальну програму. Щойно перед моїм виступом ректор згадав часи сталінізму, коли винищували народи. Нині ми знов змушені протистояти тому ж самому злу. Те, що ми сьогодні можемо будувати плани на майбутнє — заслуга наших оборонців, завдяки яким ми можемо зібратися сьогодні тут, аби відсвяткувати початком навчального року»,

— налогосив голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита, висловивши подяку угорським партнерам за колосальну підтримку, надану Закарпаттю та Україні в ці нелегкі часи.

Після вітальних промов студенти першого курсу склали присягу, а опісля президент ЗУІ Ільлдіко Орос та ректор Степан Черничко рукостисканням привітали першокурсників з початком навчання у закладі. Далі пролунав гімн студента.

На церемонії відкриття навчального року відбулося вручення премії імені Ракоці, заснованої Вченою радою ЗУІ за вагомий внесок у розвиток системи вищої угорськомовної освіти на Закарпатті, а також активну участь у роботі зі збереження існування та розвитку ЗУІ. Лауреатами премії мають право стати особи, які своєю моральною та фінансовою підтримкою зробили значний внесок в освіту тисяч молодих угорців Закарпаття, що сприяє їхньому добробуту на рідній землі. Щороку премія присуджується двом особам — одній, яка веде свою діяльність із підтримки системи угорської освіти на території Угорщини або в іншій країні, й одній, яка веде схожу діяльність на Закарпатті. Згідно з рішенням Ради ЗУІ, цьогоріч премією відзначили роботу міністра культури та інновацій Угорщини Яноша Чака та колишнього очільника департаменту освіти Закарпатської обласної державної адміністрації Василя Росуля.

Опісля церемонії нагородження з вітальною промовою до присутніх звернулася президент ЗУІ Ільдіко Орос, яка «оживила» вірші угорських поетів Аттіли Йожефа «Повітря» та Міклоша Радноті «Уривки», написані у 30–40-х роках минулого століття, основною темою яких є насильство та почуття маленької людини, які актуальні й донині.

«Що таке відвага? Нельсон Мандела стверджував, що відвага — це не відсутність страху, а перемога над ним. Відважна людина — це не та, яка не відчуває страху, а та, яка з ним бореться. Саме цього нам усім бракує»,

— підсумувала очільниця ЗВО.

Насамкінець представники історичних Церков попросили Божого благословення на життя і діяльність усіх присутніх.

Церемонія завершилася співом «Szózat».    

Аніта Курмай

YouTube player
    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar
  • English