Українці, які вимушено покинули країну через війну, мали змогу скласти національний мультипредметний тест і в Угорщині

У зв’язку з повномасштабною війною проти України, яку Росія розпочала 24 лютого 2022 року, мільйони українців були змушені покинути свої домівки і шукати прихисток по всьому світі. Надскладним виявився цей рік і для абітурієнтів. Однак завдяки злагодженій роботі Міністерства освіти і науки України та закордонних партнерів, вдалося знайти вирішення даної проблеми для випускників, які перебувають за кордоном. Всього 28 746 осіб зареєструвалися для проходження НМТ за кордоном. Таким чином, українські випускники мали змогу скласти національний мультитест у 57 містах 32 країн світу.

В Угорщині українські випускники отримали можливість скласти НМТ у трьох населених пунктах: Дебрецен, на базі Дебреценського університету, Будапешт, на базі Університету імені Лоранда Етвеша, та в місті Дьйор.

На заклик Міністерства освіти і науки України щодо допомоги в організації та проведенні національного мультитесту в тимчасових екзаменаційних центрах відгукнувся і Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ. Викладачі нашого закладу одразу погодилися сприяти в організації та проведенні тесту, тим самим допомогти українським випускникам не втратити можливість вступити до закладів вищої освіти та продовжити свій навчальний шлях. 

Одразу 7 викладачів нашого закладу взяли участь у вебінарах, організованих Українським центром оцінювання якості освіти. Після проходження підготовки, співробітники Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ успішно організували роботу тимчасових екзаменаційних центрів у містах Дебрецен та Будапешт. В Будапешті через велику кількість зареєстрованих учасників, тестування проходило в три зміни. Також хто не мав змоги з’явитися на основну сесію, отримав можливість зареєструватися на додаткову.

Цікавим виявився той факт, що попри велику кількість вимушено переміщених осіб з України, в Угорщині окрім викладачів нашого освітнього закладу, ніхто не виявив бажання допомогти в організації та проведенні тестування, хоча серед біженців є багато педагогів.

Організатори висловили подяку за успішне проведення національного мультипредметного тесту в тимчасових екзаменаційних центрах за кордоном.