В Угорщині відбулася 8-а конференція з розбудови мережі угорської служби підтримки психологічного здоров’я Карпатського басейну

Під час конференції учасники збагатилися новими знаннями та досвідом у сфері психічного здоров’я завдяки пленарним засіданням, воркшопам та культурній програмі, а також ознайомилися з останніми досягненнями та результатами досліджень у сфері психічного здоров’я. У заході взяли участь психологи з усього Карпатського басейну.

8-а конференція з розбудови мережі угорської служби підтримки психологічного здоров’я Карпатського басейну стала надзвичайно важливою подією для фахівців сфери психологічного здоров’я. Захід проводився у період з 2 по 4 листопада 2023 року в місті Кішварда, на базі готелю «Варда Спорт» за спільної організації Центру підвищення кваліфікації психологів Реформатського університету імені Гашпара Каролі, ГО «Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я» та кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. На міжнародній науковій конференції з доповідями виступили фахівці у сфері психічного здоров’я з 5 країн (Угорщини, України, Словаччини, Румунії та Сербії).

Міжнародна конференція розпочалася з богослужіння, яке провела священник реформатської церкви Зіта Галас-Балог, а потім зі словами підтримки та вдячності до присутніх звернулася доцент Центру підвищення кваліфікації психологів Реформатського університету ім. Гашпара Каролі д-р Жужанна Кеві. За нею з вітальним словом виступили керівники організацій з охорони психічного здоров’я Карпатського басейну. Пленарні засідання присвятили темі «Мистецтво, копінг та психічне здоров’я». Життєстійкість опинилася в тіні війни. Під час серії тематичних доповідей учасники дізналися більше про важливість формування життєстійкості та зміцнення віри, останню класифікацію психічних розладів згідно з МКХ-11, затвердженою ВООЗ, а також ознайомилися з особливостями копінгу на прикладі життєвого досвіду закарпатців. У роботі пленарних засідань конференції, як доповідачі, взяли участь заступник завідувача кафедри Реформатського університету імені Гашпара Каролі Габріелла Шімон, кандидат на здобуття наукового ступеня доктора філософії, викладач Реформатського університету імені Гашпара Каролі Пейтер Горварт, доцент Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Емьовке Бергхауер-Олас, викладачка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, помічниця викладача кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, докторант Вікторія Ланці та акторка Закарпатського угорського драматичного театру Наталія Гал.

Другий день конференції теж розпочався з богослужіння, яке провів о. Петер Горват. Цього дня учасники заходу взяли участь у презентаціях проєктів та воркшопах, присвячених темі психічного здоров’я. Під час презентацій проєктів фахівці з психічного здоров’я із Закарпаття ознайомили присутніх з актуальними напрямками діяльності, спрямованими на подолання стресових ситуацій та тривог в умовах воєнного конфлікту. Свої проєкти представили Нора Бардош, Іштван Бардош, Зіта Галас-Балог, Ілона Гержені-Кедебец та Тюнде Гіті. Тематика воркшопів стосувалася широкого кола питань і мала на меті глибше ознайомити психологів з актуальними проблемами у сфері психічного здоров’я. Конференція набула високої продуктивності завдяки воркшопам під керівництвом досвідчених фахівців у сфері психічного здоров’я, а саме: Габріелли Шімон, Емьовке Бергхауер-Олас, Наталії Гал, Вікторії Ланці, Крістіни Швед, Берцела Надя, Шари Мойши, Єви Альберт та Дьєндьвер Ференц Дьєндьєші.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Захід продовжився виступами художніх колективів різних регіонів, серед іншого, з музично-танцювальним номером виступив закарпатський ансамбль «Кокаш Банда», що підсилив урочисту атмосферу заходу, згуртувавши спільноту фахівців у сфері психічного здоров’я Карпатського басейну.

Третій і останній день міжнародної конференції розпочався з проповіді Магора Мессі. Завершальним воркшопом став захід «Світ-кафе», спрямований на побудову спільноти, куратором якого стала Нора Бардош. Під час зустрічі учасники мали змогу більш розгорнуто обговорити питання подолання стресу.

Мета конференції з розбудови мережі угорської служби підтримки психологічного здоров’я залишається незмінною протягом багатьох років: окрім тренінгів з психічного здоров’я та підтримки роботи Ресурсного центру психічного здоров’я ім. Бели Буди, організатори мали на меті шляхом організації зустрічей сприяти розбудові нашої транскордонної професійної спільноти та якомога ефективнішому виконанню наших професійних завдань з підтримки психічного здоров’я людей та спільнот, які користуються послуугами нашої служби.

Захід відбувся за підтримки уряду Угорщини та ЗАТ «Фонд імені Габора Бетлена».

Емьовке Берхгауер-Олас,
доцент кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ;
голова ГО «Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я»

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar