В ЗУІ відзначили 200-річчя від дня народження Меньгерта Лоньяї

Кафедра історії та суспільних наук Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці провела урочистий захід з нагоди 200-річчя від дня народження графа Меньгерта Лоньяї (1822–1884). Подія відбулася 17 листопада.

Присутніх привітала Молнар-Фрідріх Сільвія, консул Консульства Угорщини в Берегові. Згадуючи слова Меньгерта Лоньяї вона зазначила, що в ці небезпечні часи, коли тінь війни покриває наше повсякденне життя, ми ще більше цінуємо і намагаємося правильно використовувати миті спокою та миру.

Дюла Фодор, проректор ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, високо оцінив роботу кафедри історії та суспільних наук, яка бере на себе завдання відслідковувати ювілеї, які ми повинні пам’ятати і на які слід звернути увагу наступного покоління.

Після привітань відбувся цикл лекцій, під час яких розповідалося про життя Меньгерта Лоньяї, який працював політиком, публіцистом, був першим міністром фінансів після австро-угорського компромісу та колишнім прем’єр-міністром Угорщини. Лекції модерував Юрій Чотарі, завідувач кафедри історії та суспільних наук.

Спочатку Юрій Данч, викладач кафедри історії та суспільних наук представив його молодість і політичну кар’єру Меньгерта Лоньяї від епохи реформ до 1849 року. Потім  професор Іван Мандрик підкреслив роль Меньгерта Лоньяї під час Австро-Угорського врегулювання. Федір Молнар, доцент кафедри, представив життя Меньгерта Лоньяї як визначної політичної фігури.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці заходу присутні відвідали Берегівський відділ Закарпатського державного архіву, де Юрій Чотарі представив документи, повʼязані з іменем полігістора.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar