Видатні наукові результати в Інституті Ракоці

Кваліфікаційна комісія Міністерства освіти і науки України прийняла рішення про присвоєння вчених звань і ступенів 25 жовтня 2023 року. У результаті Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ  збагатився одним доцентом та професійним часописом категорії Б.

Доктор Каталін Кучінка, завідувач кафедри математики та інформатики, отримала звання доцента. На першому етапі процесу вчена рада вищого навчального закладу визначає, чи підходить кандидат для присвоєння звання доцента. Якщо кандидат відповідає критеріям і буде визнаний радою відповідним, матеріали його заявки будуть передані до Міністерства освіти і науки України для офіційного затвердження звання.

В Україні претендувати на звання доцента можна за наявності наукового ступеня доктора або кандидата наук, мовного іспиту з іноземної мови не менше середнього рівня (В2) або його еквівалента, професійного досвіду роботи у вищій освіті не менше п’яти років, незалежних наукових результатів, визнаних публікацій в даній галузі, та власне дослідження, яке було опубліковано в журналі, що індексується Web of Science (WoS) або Scopus, а також регулярна участь у національному та міжнародному педагогічному та професійному підвищенні кваліфікації, яка доповнюється міжнародною мобільністю. Для отримання звання доцента кандидат повинен провести публічну презентацію в даному закладі.

Доктор Каталін Кучінка відповідала всім вимогам і отримала звання доцента на підставі наказу № 1309 Міністерства освіти і науки України. Завдяки своїй роботі вона тепер офіційно працює доцентом у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Доктор Каталін Кучінка отримала ступінь доктора наук у 2011 році на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Тема дисертації: Крайові задачі математичної фізики зі стохастичними факторами. ЇЇ дослідницькі інтереси включають ймовірність і математичну статистику. Свою кар’єру вона розпочала вчителем математики в Косинській середній школі, потім продовжила у Великоберезькому реформатському ліцеї. З 2006 р. працює асистентом, а потім викладачем кафедри математики та інформатики ЗУІ. З 2020 року, крім викладацької діяльності, є завідувачем кафедри.

Ще одним видатним науковим досягненням інституту Ракоці є те, що періодичне видання Acta Academiae Beregsasiensis, Philologica, над яким працює кафедра філології, включена до переліку професійних часописів категорії Б в Україні.

Видання, віднесені до категорії Б, повинні відповідати критеріям форми, якості та кількості, а також різним етичним вимогам. Серед них те, що видання повинно мати свідоцтво про державну реєстрацію та міжнародний ідентифікатор ISSN. Дослідження, подані до часопису, оцінюються незалежними рецензентами. Публікації, запропоновані до видання, повинні мати ідентифікатор DOI. До складу редакційної групи має входити не менше семи наукових співробітників, які здобули науковий ступінь з дисципліни видання. Кожен член редколегії повинен мати певну кількість наукових публікацій. Три члени редакційної колегії повинні мати трудові відносини в Україні та один в іноземній науковій організації чи вищому навчальному закладі. Часопис має бути відкритого доступу (Open Access), інтерфейс якого доступний як англійською, так і українською мовами. На веб-сайті обов’язково вказуються принципи публікації, склад редакційної колегії та етичні норми публікації. Часописи категорії Б  можна знайти в каталозі Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Academiae Beregsasiensis, Philologica, який нещодавно включений до переліку фахових часописів в Україні, відкриває можливості дослідникам, викладачам, студентам, аспірантам, експертам у галузі філологічних досліджень, які проводять дослідження в галузі лінгвістики та літератури. Метою часопису є представлення та популяризація результатів сучасних наукових досліджень у галузі української, угорської та іноземної філології. Видання виходить 2-4 рази на рік і публікує оригінальні дослідження українською, угорською, англійською та словацькою мовами, які раніше ніде не публікувалися. Academiae Beregsasiensis, Philologica доступна в електронному вигляді та її можна безкоштовно завантажити на сайті часопису.

Вітаємо з професійними результатами та бажаємо подальших успіхів!

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar