Відбулися річні загальні збори Угорської академічної ради Закарпаття

Угорська академічна рада Закарпаття (КМАТ-УАРЗ) 15 грудня 2022 року провела загальні збори у гібридному форматі

Захід відкрив Степан Черничко, президент організації.

Кароль Кочіш, академік, президент Президентської комісії Академії Наук Угорщини «Угорська наука за кордоном», підкреслив:

«Закарпатська угорська наукова спільнота є найбільш згуртованою спільнотою в Карпатському басейні. Те, що вони працюють навіть під час російсько-української війни і показують неабиякі результати, свідчить про їхню самовідданість».

Голова відділу закордонних угорців Академії наук Угорщини Тюнде Морваї наголосила на можливостях 25-річного стипендіального конкурсу “Domus” та привітала закарпатських дослідників, які були відзначені на конференції “Domus 25”.

Після привітань Степан Черничко у своєму річному звіті охарактеризував діяльність УАРЗ у 2022 році. Він підкреслив, що після початку російсько-української війни Академія наук Угорщини поспішила на допомогу тим, хто був змушений залишити свої домівки, але, незважаючи на події в Україні, КМАТ-УАРЗ все ж мала успішний рік: Тамаш Фрейд, президент Угорської академії наук вручив премію «Академічна молодь» досліднику Ласло Елемеру. Відзнаку також отримав член зовнішнього громадського органу Академії Наук Угорщини, викладач Ужгородського Національного Університету Віктор Траскі, який і сьогодні захищає нашу країну на фронті.

Після річного оцінювання секретар Жужанна Долінай представила академічних призерів КМАТ 2022. У 2016 році були засновані премії в галузі гуманітарних і соціальних наук, природничих наук і наук про життя. Премію “За визначну наукову та науково організаційну роботу” отримали Ласло Чордаш, викладач угорського відділу кафедри філології ЗУІ ім. Ф. Ракоці, Дьєрдь Дупка, письменник, журналіст, редактор та Наталія Вароді, директор офісу Благодійного фонду «ГЕНІЙ».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Альберт Молнар, молодий дослідник, Андраш Хорват, член-засновник KMAT-УАРЗ, викладач Ужгородського Національного Університету, та Золтан Фабрі, професор кафедри біохімії УжНУ, отримали відзнаку «за результати, досягнуті в дослідницькій роботі».

Загальні збори KMAT-УАРЗ у 2022 році завершилися вітальним словом віце-президента Шандора Шпеника.

Курмай Аніта

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar