Відбулося чергове засідання Вченої ради ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ

25 січня в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці II засідала Вчена рада.

Засідання відкрив ректор ЗУ ім. Ф. Ракоці ІІ Степан Черничко, який спершу привітав учасників зібрання, а потім ознайомив їх із порядком денним.

У рамках розгляду першого пункту порядку денного присутні затвердили план роботи Вченої ради на 2-ий семестр 2023/2024 навчальний рік. Потім секретар Вченої ради Олександр Бергхауер прозвітував про виконання рішень Вченої ради та наказів ректора і президента ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ. У своїй доповіді окрему увагу приділив важливості виконання поточних завдань та дотримання термінів їх реалізації.

Наступний пункт порядку денного розкрив проректор з наукової роботи та питань якості освіти ЗУ ім. Ф. Ракоці ІІ Дюла Фодор, який прозвітував про виконання цільових показників ефективності діяльності ЗУІ на 2023 рік. За його словами, протягом минулого року навчальний заклад досяг значних успіхів, адже в так званій системі Webometrics, яка рейтингує понад 31 тисячу вищих навчальних закладів по всьому світу, ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ посідає на 1700 вищу сходинку порівняно з минулим роком. В європейському рейтингу, до якого входять 7000 навчальних закладів, ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ посідає 3016 місце, а це на 400 позицій вище, ніж торік. В Україні, де рейтингується 300 вищих навчальних закладів, ми посідаємо 155 місце, тобто наша позиція піднялася на 16 сходинок у порівнянні з минулим роком.

Потім слово взяв Степан Черничко, який  ознайомив присутніх із цільовими показників ефективності діяльності ЗУІ на 2024 рік, а президент ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ розповіла про фінансові показники діяльності за 2023 рік. Опісля цього, Вчена рада обговорила перспективи започаткування нових освітніх програм.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Згодом присутні заслухали звіт завідувача кафедри географії та туризму Йосипа Молнара та завідувачки біології та хімії Ержебет Когут про хід підготовки до акредитації освітніх програм, а голова Ради із забезпечення якості вищої освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Імре Сакал ознайомив присутніх із процесом міжнародного постакредаційного інституцького моніторингу.

У рамках розгляду наступного питання порядку денного учасники заходу під головуванням відповідального секретаря Приймальної комісії ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Аттіли Товт затвердили Положення про Приймальну комісію закладу вищої освіти «Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ» у 2024 році та особовий склад Приймальної комісії.

Опісля Вчена рада під головуванням ректора Степана Черничка ухвалили відповідне рішення про створення Інформатизованої системи управління (ІСУ). Потім члени за участі проректора з навчально-методичної роботи ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Адальберта Раца затвердили текст інституційної декларації щодо використання ШІ в освітньому процесі, а також проголосували за затвердження та оновлення деяких положень.

За ним слово взяла завідувачка секретаріатом ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Андреа Молнар, під головуванням якої члени затвердили план заходів ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ.

З наступним питанням порядку денного – присвоєння нагород Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ – присутніх ознайомив проректор з наукової роботи та питань якості освіти ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ Дюла Фодор. Вручення відзнак відбудеться у рамках циклу заходів «Дні Ракоці».

Потім Вчена рада ухвалила рішення про доповнення до напрямів наукової діяльності кафедри обліку і аудиту, а також затвердила фінальну редакцію першого та другого номеру наукового журналу «Acta Academiae Beregsasiensis: Geographica et Recreatio».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля цього розглянули питання затвердження кредитів за результатами професійного розвитку та проходження курсів підвищення кваліфікації співробітників ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, яке висвітлив проректор Дюла Фодор. За його словами, свою кваліфікацію підтвердили 20 викладачів 5 кафедр та взяли участь у програмах мобільності.

У рамках розгляду наступного питання порядку денного Вчена рада проголосувала за затвердження науково-методичних видань на основі подань кафедр та науково-дослідних центрів.

Наостанок Степан Черничко прозвітував про можливості підвищення кваліфікації викладачів у рамках курсів, що проводяться на базі навчального закладу.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar