Викладачка ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ стала однією з головних організаторів фахового заходу у сфері охорони психічного здоров’я

Центр підвищення кваліфікації фахівців у сфері психічного здоров’я Факультету гуманітарних та соціальних наук організував третій професійний захід під назвою «Відчуття приналежності до Бога», який відбувся 8 червня 2024 року в церкві Єдності у Пештержебеті. У фокусі семінару, головними організаторами якого стали професорка псилохогічних наук Емьоке Багді та голова ГО «Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я», доцентка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, була тема «Місія реформатів у центрах психічного здоров’я». Ведучою заходу стала акторка, заступниця голови ГО «Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я» з питань культури Наталія Гал.

У заході взяли участь близько 30 представників із Закарпаття, а також фахівці та студенти з Трансильванії, Фелвідейку, Делвідейку та інших регіонів Угорщини. Загалом захід зібрав близько ста осіб. Після короткої проповіді учасники заходу мали змогу насолодитися концертом віолончельної музики, у виконанні Артічеллі пролунали такі відомі твори, як Соната ля мінор А. Вівальді, RV 43; Гамбасоната ре мажор Й. С. Баха, BWV 1028.

Захід своєю присутністю вшанували ректор Ласло Трочані та засновник курсів підвищення кваліфікації за спеціальністю «Фахівець з психічного здоров’я» Ференц Грежа. Крім того, у заході взяли участь два заступники декана факультету гуманітарних наук та соціальних дисциплін, представник керівництва факультету гуманітарних наук та соціальних дисциплін, директор Інституту психології та його заступники, а також генеральний директор Служби з питань освіти Реформатської церкви Угорщини.

У своїй вітальній промові ректор Ласло Трочані наголосив, що у центрі уваги сьогоднішньої поді нація, і висловив подяку своїм колегам за внесок, зроблений задля популяризації цінностей, які пропагує Реформаторський університет імені Гашпара Каролі. За його словами, місія університету полягає в розбудові системи освіти в усьому Карпатському басейні та збереженні цінностей угорського народу в регіоні басейну. Згадуючи гасло університету (Якість. Спільнота. Каролі), ректор зауважив, що спільноту об’єднує душа. «Там, де немає душі, немає громади. Нація також має душу, яка здатна згуртовувати націю. І це найважливіше… Душа зробила нас єдиним цілим… Нас об’єднує сила, яка робить нас сильнішими, нас об’єднує спільна історія… Але  нас об’єднує не тільки історія, а й майбутнє. А найголовнішим нашим завданням є знайти наш спільний проєкт. Однією зі складових цього проєкту є діяльність наших шановних колег, яку вони реалізують у нинішніх умовах. Цей проєкт також дуже важливий, адже він стосується душі, і втілюється у життя для того, щоб наші душі були сильними, аби сила єдності не покидала нас. І я вважаю, що влітенням цього задуму в життя і збереженням сили єдності в майбутньому, ми зможемо з оптимізмом дивитися в майбутнє. А Реформатський університет імені Гашпара Каролі сприятиме цьому і надаватиме усіляку підтримку. Ми так само є маленьким зернятком у великому світі, однак ми намагаємося бути сильними і стараємося самотужки підтримувати свою діяльність у Карпатському басейні. Для Реформатського університету імені Гашпара Каролі ця ініціатива є дуже важливою, і ми будемо всіляко сприяти тому, аби вона продовжувала існувати і в майбутньому. Ми дуже раді, що підписали угоду про співпрацю з Асоціацією імені Ракоці. Це зернятко стає все сильнішим і щоразу здатне пустити новий, міцніший паросток. Це саме те, що допомагає нам триматися разом», – додав він.

Засновник навчального курсу Ференц Грежа зазначив, що курси підвищення кваліфікації спеціалістів за напрямом підготовки фахівців у сфері психічного здоров’я, що проводяться у п’яти населених пунктах Карпатського басейну, мають загальнодержавне значення. Заступниця декана з міжнародних зв’язків Юдіт Надь додала, що професійна співпраця з навчальними закладами з угорською мовою навчання, що функціонують за межами Угорщини, реалізується в рамках Стипендіальної програми «Маковець» та є пріоритетним напрямком роботи як для університету, так і окремих його факультетів.

Директорка Центру підвищення кваліфікації фахівців, головна організаторка заходу Жужання Кеві наголосила на важливості жити сьогоднішнім днем, перебувати у моменті, коли всі присутні можуть розділити і відчути єдність. «Нехай це буде момент, коли ми відчуємо щось безмежне», – додала вона. У підсиленні атмосфери єдності допомогла цілюща сила музики: спершу Томаш Гевеші, а потім Вероніка Шмідт виконали пісні, які пробуджують душу і надихають рухатися вперед.

Під час семінару учасники заслухали короткі звіти про реалізацію проєктів у сфері психічного здоров’я на Закарпатті, у Фельвідейку, Делвідейку та Трансільванії, результати реалізації місіонерських програм, а також про перспективи та плани на майбутнє ГО «Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я». Емьоке Бергхауер-Олас, охарактеризувавши значення символу зернятка, окрім закарпатських проєктів, звернула увагу на важливість віри та сили, що приховується у цьому зернятку. «Для мене зернятко – це, серед іншого, символ чогось нового, адже крихітне зернятко сіється в ґрунт і, здавалося б, нічого не відбувається, але повільно, коли оболонка тріскається, воно починає непомітно викидати перший пагінчик, починається процес проростання. Мені здається, що наша громадська організація «Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я» наразі також перебуває в цьому процесі, процесі укорінення, зміцнення. Наші маленькі кроки і зусилля повільно, але впевнено переростають у щось більше і становлять щось більш значуще в нашому житті завдяки наданню допомоги нашим клієнтам, групам клієнтів та вжиттю заходів із охорони психічного здоров’я. Я переконана, що наші досягнення, попри труднощі і зустрічні вітри, несуть з собою нові можливості, нові починання, які відкривають можливість для формування чогось більшого і дають надію на майбутні звершення», – звернула увагу психологиня.

Організатори разом з колегами з психічного здоров’я та студентами вручили кожному учаснику невеликий подарунковий набір, який, окрім зернятка гірчиці, містив цитату із Біблії про зернятко гірчиці та магніт на холодильник з логотипом «MENTAL» (Спільнота Психічного Здоров’я Відкритої Толерантної Співчутливої Душі).

Голова Угорського товариства психічного здоров’я Трансільванії Агота Кондор розповіла про надзвичайно важливу місію колег з психічного здоров’я в Трансільванії, реалізація якої триває вже понад 20 років. Валерія Богак зачитала промову представниці Угорського товариства психічного здоров’я Словаччини Жужанни Сатмарі, в якій особлива увага приділялася пунктам преамбули статуту товариства, пов’язаним з реформатською вірою і цінностями. «Ми, хто дивиться на світ, людське життя і процеси в нашому суспільстві з християнською вірою, віримо у зв’язок між світом та людьми, у Бога, який створив та управляє цим світом», – йдеться у промові.

У своєму виступі Оршоля Салкаі розповіла про проєкти Делвідейку та діяльність Угорського товариства психічного здоров’я у Воєводині. Професор Емьоке Багді у своєму виступі наголосила на важливості збереження цінностей. За її словами, практика розвитку психічного здоров’я та залучення до цієї роботи фахівців різного профілю (психологів, працівників сфери психічного здоров’я, супервізорів, супервізорів-коучів) є важливими компонентами політики Інституту психології в цілому. Серія доповідей завершилася заключним словом аспіранта Докторської школи богослов’я, фахівця з психічного здоров’я Петера Горвата.

На завершення дня прозвучало привітання директора з питань освіти Національного інституту сім’ї та соціальної політики, колишнього голови ради директорів Івана Терека, в якому він поділився рядками словника єдності:

Словник ЄДНОСТІ

СПІЛЬНИКИ, хто

ЄДНАЮТЬСЯ заради спільної мети,

Повагу повинні один до одного ЗБЕРІГАТИ,

Інших в омані НЕ ТРИМАТИ,

Цінності предків ЗБЕРІГАТИ,

Силу духу у випробовуваннях НЕ ВТРАЧАТИ,

Душевний спокій ЗБЕРІГАТИ,

Віру в Бога НЕ ВТРАЧАТИ, який

Зрештою кожного від лиха та біди ЗБЕРЕЖЕ.

Святкову та піднесену атмосферу заходу на останок забезпечив гурт «Зурго».

Джерело:https://portal.kre.hu/index.php/2914-harmadik-mentalhigienes-szakmai-rendezvenyet-tartotta-egyetemunk.html 

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar