У ЗУІ провели День психічного здоров’я

10 жовтня Закарпатське угорське товариство спеціалістів психічного здоров’я (ЗУТСПЗ) спільно з кафедрою педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти Закарпатського угорського інституту ім. Ф. Ракоці ІІ вшосте організували День психічного здоров’я. У рамках заходу організатори влаштували фотоконкурс, фотовиставку, кіноклуб, провели психологічний тренінг, майстер-клас з рукоділля, створили кафе «Світ», повели учасників стежками театру чотирьох почуттів, а наостанок організували богослужіння для молоді.

Під професійним керівництвом Реформаторського університету ім. Кароля Гашпара у 2015 році ЗУІ розпочав підготовку фахівців у галузі охорони психічного здоров’я. Випускники кафедри психології та педагогіки, окрім отримання диплому, заклали основу для створення нової організації – Закарпатського угорського товариства фахвців психічного здоров’я, основною метою діяльності якого є популяризації психічного здоров’я та профілактики психічних розладів серед населення Закарпаття, одним з ключових напрямків роботи якого є проведення щорічного Дня психічного здоров’я. 

Присутніх привітала доцент кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти та голова ЗУТСПЗ Емьовке Бергхауер-Олас. У своїй промові психологиня наголосила на особливість сьогоднішнього заходу, адже цього року організаторам вдалося вперше організувати його саме у Всесвітній день охорони психічного здоров’я.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Дбати про своє психічне здоров’я та підтримувати його в належному стані вкрай важливо в нашому повсякденному житті, тож і тематика цьогорічного Дня психічного здоров’я відповідна та присвячена темі «Копінг». Копінг – це застосування на практиці психологічних та емоційних навичок, які допомагають людині впоратися з життєвими викликами та труднощами. Тема розкриває способи ефективного подолання стресу, тривоги та різноманітних кризових ситуацій у нашому житті. Метою програми є підвищити обізнаність людей про важливість та можливості подолання стресу, а також запропонувати інструменти та стратегії, які допоможуть їм більш ефективно пережити стресові ситуації, впоратися з тривогою, тиском з боку оточуючих, адаптуватися до змін. 

У першій половині дня студенти взяли участь у майстер-класі з рукоділля, а в другій – фахівці у сфері психічного здоров’я ЗУТПЗ провели психологічні воркшопи за участю психолога психологічної служби та викладачів кафедри педагогіки, психології, початкової, дошкільної освіти та управління закладами освіти інституту.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

І цього року організатори заходу, присвяченого Дню психічного здоров’я, підготовували для студентів цікаву та насичену програму, в рамках якої відбувся вже традиційний конкурс фотографій. З самого ранку у залі Арнольд Гросс ЗУІ на відвідувачів чекали виставка з 92  конкурсних робіт. Переможці фотоконкурсу

за рішенням професійного журі: 

  1. Даніелла Лукович (спеціальність «Англійська мова та література», 1 курс) – фотографія «Гарний апетит»;
  2. Бенце Сабов (спеціальність «Географія», 1 курс) – фотографія «Порожнеча»;
  3. Вірджінія Балог (спеціальність «Англійська мова та література», 1 курс) – фотографія «Настрій».

Цьогорічний спеціальний приз за результатами таємного голосування учасників

Еніке Пензеш (спеціальність «Початкова освіта», 2 курс) – фотографія «Сіра буденність».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Опісля цього, присутні мали змогу почути виступ реформатського церковного гурту ЗУІ «FRIGy Band». Захід завершився богослужінням, яке провів молодіжний пастор ЗУІ Іван Маргітич.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

День психічного здоров’я відбувся за підтримки уряду Угорщини та ЗАТ «Фонд ім. Габора Бетлена»

Сантов Дьердьі 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar