Візит викладачів та студентів інституту до Ніредьгазького університету у рамках програми академічної мобільності «Маковец»

В рамках програми академічної мобільності студенти та викладачі кафедри біології та хімії відвідали Інститут природокористування Ніредьгазького університету.

Виконуюча обов’язки директорки інституту Доброне д-р Марта Тот (Dobróné Dr. Tóth Márta) представила інфраструктуру та особливості установи, поділилася досвідом роботи щодо організації спеціальності вчителя природничих наук. З наступного навчального року і Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ вперше планує оголосити прийом на дану спеціальність. Обговоривши цілий ряд питань, обидві сторони отримали корисні поради для подальшої успішної роботи та домовились про проведення постійних консультацій щодо відкриття нової спеціальності.

Після роботи в університеті учасники відвідали один з найбільших зоопарків Угорщини та Європи «Зоопарк Ніредьгаза», загальна площа якого становить 30 гектарів. В цьому зоопарку відвідувачі мають нагоду побачити понад 5000 тварин, які розташовані по зонах, відповідно до континентів планети.

У другій частині програми учасники мали можливість ознайомитись з рослинністю та тваринним світом солончаків та найбільшого штучного водосховища Угорщини – озера Тиса. По дорозі між Ньіредьгазою та Поросло нас ознайомили з особливостями ландшафту Національного парку Хортобадь та солончаків. Після чого група відвідала Екоцентр озера Тиса, де всіх вразив найбільший прісноводний акваріум Європи, в якому можна побачити, зокрема, низку рідкісних та місцевих видів тварин.

Рухаючись вздовж озера Тиса група також відвідала центр управління водосховища Кіскорей (Kiskőrei vízlépcső), основним завданням якого є координація роботи греблі озера та пов’язаних з ним завдань. Учасникам розказали про важливість гідроелектростанцій та презентували їх роботу. Окремо наголосили на труднощі, пов’язані з накопиченням сміття різноманітного походження та очисткою русла від них. Особливий інтерес викликала експлуатація штучних рибних сходів, які створені для полегшення масового переміщення риб.

У рамках програми академічної мобільності «Маковец» учасники мали нагоду отримати нові знання, дізнатись багато нового та корисного, набути певного досвіду. Все це успішно може бути використано в майбутньому в процесі роботи та навчання. Дякуємо за можливість!