Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство провело загальні збори на обласному рівні

9 грудня в Закарпатському угорському коледжі імені Ференца Ракоці ІІ відбулися 32 загальні збори Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства (ЗУПТ).

На початку заходу переможниця конкурсу декламування віршів, організованого ЗУПТ до Дня угорської поезії, учениця Батівського ліцею Фанні Костю розповіла вірш Магди Фюзеші «Zárszámadás» («Остаточний розрахунок»).

Опісля цього, учасники зібрання затвердили порядок денний.

Проспівавши державні гімни, слово взяла голова ЗУПТ Ільдіко Орос, яка представила детальний звіт роботи організації у 2023 році.

«Події періоду між двома зборами відбувалися в умовах війни, наслідки якої все дужче й дужче відчуваємо. І хоча ми ще не беремо безпосередньої участі в бойових діях, від яких нас врятував Господь, на наше життя і життя наших дітей наклало відбиток той жах, який розпочався 24 лютого 2022 року в Україні»,

– наголосила вона.

Потім очільниця товариства прозвітувала про роботу організації: розповіла про реалізацію програми «Літня школа без кордонів», програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, літньої педагогічної академії ім. Кельчеї на Закарпатті, організацію літніх таборів, таборів «Ержебет», а також проведення учнівських олімпіад. Окрім того, п. Орос зауважила, що початок нового навчального року запам’ятався низкою скандальних подій у Мукачівській тергромаді, які суттєво обмежили перспективи запровадження якісної угорськомовної освіти.

Водночас голова педтовариства позитивно оцінила прийняті поправки до Закону «Про національні меншини (спільноти) України», у якому, хоча і права, передбачені новим законом у порівнянні із законом від 1992 року, не настільки значні, однак і такі зміни, безумовно, вважаються прогресом у порівнянні з обмежувальними положеннями закону, прийнятого у 2017 році. У своєму виступі доповідачка детально зупинилася на деяких положеннях закону, а також на пропозиціях, які угорські організації подали й надалі подають задля удосконалення закону.

«Господь почув наші молитви, і навіть якщо ми не повністю домоглися повернення наших прав, ми можемо планувати наступний семестр та наступний навчальний рік із набагато більшим спокоєм»,

– підсумувала Ільдіко Орос.

У своїй вітальній промові депутатка Європарламенту від фракції «Фідес» Андреа Бочкор наголосила, що вчителі – це запорука безпеки та стабільності, а потім висловила вдячність ЗУПТ за щорічну наполегливу роботу, яка триває вже понад 30 років.

«Дякую Ільдіці Орос за її наполегливу роботу, професіоналізм та відданість справі на чолі ЗУПТ. Робота, за яку вона взялася, є складною, оскільки з 2017 року відстежувати актуальність питання освіти та політики щодо меншин досить складно, оскільки ситуація в цій сфері постійно зазнає змін»,

– додала вона.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

За її словами, повністю проаналізувати закон у новій редакції наразі не вдалося, однак представники угорської спільноти сподіваються, що законодавці все ж таки візьмуть до уваги подані ними зауваження та пропозиції.

До учасників зібрання також звернулися заступниця Державного секретаря з питань вищої освіти Міністерства культури та інновацій Вероніка Варга-Баюс та почесний голова Угорськомовного педагогічного товариства Румунії Пал Ласлофі.

Потім у виконанні хору Фахового коледжу ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ прозвучали колядки та різдвяні пісні.

Одразу після церемонії відкриття голова Ревізійної комісії Адальберт Габода доповів про роботу структурного підрозділу. Після цього учасники заходу провели оцінку діяльності ЗУПТ та затвердили текст протоколу Загальних Зборів.

Наприкінці заходу єпископ реформатської церкви Олександр Зан Фабіан попросив Божого благословення на життя всіх присутніх, а заключне слово виголосив голова Берегівського районного осередку ЗУПТ Лайош Сіладі.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar