Закарпатські студенти на три дні занурились у казкову атмосферу міста Лева

Цього року свої літні канікули студенти українського відділення Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ розпочали з навчально-ознайомчої екскурсії до славетного й чарівного Львова. Організатором поїздки, що стала вже традиційною, була доцент українського відділення кафедри філології ЗУІ, доктор філософії Єлизавета Барань.  

Три дні, проведені у цьому мальовничому місті, були дуже насиченими. Студенти й викладачі побували у Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка, Українському католицькому університеті,  Центрі Митрополита Андрея Шептицького, на Личаківському кладовищі, в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка, взяли участь у креативному майстер-класі з викладання української мови для іноземців від Олександри Антонів та насолодилися надзвичайною атмосферою вулиць старого Львова. 

Екскурсоводом для нашої групи люб’язно погодився стати  Данило Ільницький літературознавець, есеїст, кандидат філологічних наук, науковий співробітник відділу української літератури Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України та старший науковий співробітник Дому Франка. Пан Ільницький розповів цікаві та маловідомі факти з життя літературного Львова, у якому протягом століть співіснували різні культури, жили польські, українські, єврейські та німецькі митці. Також він влаштував нестандартну екскурсію у Львівському національному літературно-меморіальному музеї імені Івана Франка, спробувавши показати студентам видатного українського письменника як складну й талановиту особистість. Крім цього, закарпатські студенти отримали чудову можливість побувати в Українському католицькому університеті. Це вищий навчальний заклад, який був створений не так давно, але зараз дуже активно розвивається і будує навчання за сучасними європейськими зразками. Найбільше захоплення у молоді викликав Центр митрополита Андрея Шептицького, де розміщені бібліотека та зали для проведення різноманітних заходів.

Наступного ранку україністи ЗУІ  взяли участь у креативному майстер-класі з викладання української мови для іноземців від Олександри Антонів, координатора Міжнародної літньої школи «Українська мова і країнознавство» та старшого викладача кафедри українського прикладного мовознавства філологічного факультету Львівського університету імені Івана Франка. Пані Олександра розповіла про кумедні випадки які траплялися під час вивчення української мови іноземцями, про розробку підручників для різних національностей, а також підготувала квест «міжнародної дружби». Одне із завдань полягало в тому, щоб студенти із Закарпаття, що володіють угорською мовою, за декілька хвилин навчили львівських студентів правильно розказати три речення угорською. Таким чином наша молодь змогла відчути себе у ролі викладачів для іноземців.  

День продовжився відвідинами історико-меморіального музею-заповідника «Личаківське кладовище». Данило Ільницький розповів про найбільш відомих громадських і культурних діячів, похованих тут.

Останнього, третього дня, студенти побували в Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка – одній із найбільших і найдавніших університетських бібліотек України із загальним фондом у понад 3 млн. книг. Екскурсію сюди для нас організували керівник редакційного відділу Львівського державного університету фізичної культури Оксана Борис  та професор, доктор наук з фізичного виховання і спорту Богдан Виноградський. Працівники установи не тільки розповіли про історію створення й функціонування бібліотеки, а й дали можливість оглянути залу каталогів, читальний зал. Крім цього, студентів провели до «святая святих» кожної бібліотеки – кількаповерхового книгосховища, де у спеціальних умовах зберігаються понад 1 000 000 книг. 

Перед від’їздом студенти-україністи ще трохи насолодилися незабутньою атмосферою кварталів старого міста, його архітектурними пам’ятками, внесеними у список Світової спадщини ЮНЕСКО, а надвечір з приємними враженнями та подарунками для рідних вирушили до рідного Закарпаття. Учасники поїздки висловлюють щиру подяку та вдячність керівництву Закарпатського угорського інституту за всебічну підтримку в організації та проведенні цієї екскурсії.

 

Тетяна Вайдич, ст. викладач
українського відділення
кафедри філології ЗУІ