У ЗУІ відбулися нетрадиційні літературні посиденьки

15 листопада Філолгічний кампус імені Іштвана Ковтюка Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ приймав незвичних гостей – письменнів сучасності Тімею Шрек та Гергеля Марчака.

Присутніх вітала викладачка українського відділення кафедри філології Єлизавета Барань, яка відрекомендувала гостьових лекторів.

Потім слово взяли письменники Тімеа Шрек та Гергель Марчак, які розповіли студентам про початок своєї письменницької діяльності, опубліковані збірки, а також про заснування та актуальне становище Літературного товариства імені Вілмоша Ковача.

За словами Тімеї Шрек, в останні роки кілька запланованих заходів довелося скасувати, спочатку через пандемію коронавірусу, а тепер через військовий конфлікт, який розпочався торік, тож провести літературну зустріч зі студентами ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ – велика радість для письменників. Потім учасники заходу вшанували 200-річчя з дня народження Петефі, з цієї нагоди Гергель Марчак прочитав вірш «Невдалий задум», покладений на музику.

Розповідаючи про історію створення Літературного товариства імені Вільмоша Ковача, майстри слова зауважили, що ідея створення товариства, яке об’єднує молодих закарпатських угорських письменників та поетів, виникла ще у 2013 році. Товариство має на меті підтримати молодих літераторів, які починають свій творчий шлях, та забезпечити їм умови для творчої діяльності на Закарпатті. За їхніми словами, літоб’єднання та його учасники тепер користуються славою не лише в Угорщині, але й у всьому Карпатському басейні.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Обидва поети наголосили, що Літературне товариство імені Вілмоша Ковача радо бачитиме серед учасників організації усіх, хтоі має творчі здібності.

У другій половині дня митці презентували свої опубліковані збірки: прозову збірку Тімеї Шрек «Мертва земля», що вийшла друком на початку 2019 року, та поетичну збірку Гергеля Марчака «Чорна Тиса», що побачила світ наприкінці 2019 року. Після публікації «Чорної Тиси» поет був нагороджений премією імені Аттіли Гереца, премією «Хелідон» та книжковою премією Академії мистецтв і літератури Угорщини. Крім того, з пера Гергеля Марчака вийшли друком дві збірки: дитяча поетична брошура «Пансіонат Потто» у видавництві «Орфей» та збірник лекцій, статей і рецензій «Серйозна традиція» у видавництві «Інтермікс».

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Наприкінці дискусії студенти мали змогу поставити свої запитання обом авторам.

А. K.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar