Кафедра біології та хімії відсвяткувла День угорської науки

Щороку в листопаді Науково-дослідний центр імені Іштвана Фодора спільно з кафедрою біології та хімії до Дня угорської науки організовує тематичний захід. Цьогоріч подібний захід відбувся 14 листопада в Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ.

Першим з вітальним словом до гостей звернувся викладач кафедри біології та хімії Іштван Гаднадь, який наголосив, що листопад – це місяць науки, тож кафедра біології та хімії не залишається осторонь цієї події і щороку долучається до організації та проведення заходів до Дня науки.

«Ми живемо у складні часи. Спочатку епідемія коронавірусу ускладнювала буденне життя науковців, а тепер і війна наклала свій негативний відбиток. Однак тішить те, що в ці непрості часи наші біологи мають можливість досліджувати та картографувати наше прекрасне Закарпаття. Захоплююсь ними і бажаю їм успіхів»,

– наголосив проректор з навчально-методичної роботи ЗУІ Адальберт Рац.

Завідувач кафедри біології та хімії Ержебет Когут у своїй вітальній промові зазначила, що немає жодних сумнівів у здібностях присутніх викладачів та студентів, тож кафедра робить все можливе, аби надати можливість розвивати ці таланти.

Потім до присутніх звернувся директор Науково-дослідного центру імені Іштвана Фодора Степан Коложварі.

У рамках цьогорічного заходу відбулися пленарні засідання та постерні сесії.

Спершу з доповіддю «Попередні результати дослідження популяції лелек білих (Ciconia ciconia) на Закарпатті» виступив Степан Коложварі. Після цього слово взяла професорка Інституту рослинництва кафедри ботаніки Угорського університет сільського господарства та харчових технологій доктор Марія Ген, яка розповіла про типові різновиди рослин, характерні для екосистеми вулкану Кіліманджаро.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Роботою постерної сесії переважно керували студенти кафедри та їхні викладачі. Першими з доповіддю «Територіальне поширення сов поблизу Великої Доброні» виступили Янош Балог та Іштван Желіцькі. Потім Клара Доктор та Ержебет Когут представили попередні результати флористичних досліджень, проведених у лісі 40 виділу Боржавського лісництва. Наступними доповідачами стали Володимира Едер та Золтан Чома, які розповіли про вміст міді, цинку та марганцю в овочах, вирощених на бурих лісових ґрунтах.  Камілла Куташі, Ержебет Когут та Степан Коложварі провели паралель між розповсюдженням та роллю євразійського бобра в зміні ареалу. Потім слово надали Мелінді Попович та Єві Андрік, які презентували різновиди неофітів, що трапляються у с. Шом. А Василь Широкай-Кудрон та Степан Коложварі доповіли про результати дослідження орнітофауни Берегівських гірничодобувних озер. Наостанок Олександр Вірлич, Золтан Копор та Аніта Сікура виступили з доповіддю про особливості популяцій китайських рідкісних видів рослин.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar