Церемонія передачі допомоги для вимушених переселенців прийнятих в ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ

У рамках програми підтримки «Міст для Закарпаття» рух «Zenevarázslat» започаткував національну ініціативу підтримки жителів Закарпаття за участю Угорської асоціації музичних – та мистецьких шкіл, також за співпрацею Угорської реформатської благодійної служби.

Серія концертів відбулася 8 квітня 2022 року, в рамках якої було зібрано пожертви на допомогу вимушеним переселенцям, які проживають в ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ. У благодійній акції взяли участь юні піаністи Берегівської школи мистецтв ім. Золтана Кодая в залі Естергом.

Передача зібраної допомоги була проведена 13 травня в залі Естергом Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, де Мартон Югас- виконавчий директор Угорської реформатської благодійної служби та Андреа Варнадь – піаністка та лауреат Будапештської премії та премії ім. Ліст Ференца, передали грошову допомогу в розмірі 6 021 140 форинтів. Цю пожертву урочисто прийняли Наталія Вароді, керівник Благодійного фонду «GENIUS», та Андрея Молнар, керівник секретаріату ректора ЗУІ. На урочистості був присутній Іштван Дєбнар, консул Угорщини в Берегові. На жаль, пастор Синоду Угорської реформатської церкви Золтан Балог та президент Асоціації угорських музичних та художніх шкіл Чаба Ембер, не змогли особисто відвідати урочистий захід. Голова Всесвітньої спільноти реформатських церков з Лібанону Найла Касаб на жаль, не змогла бути присутньою особисто через деякі перешкоди на кордоні, також сердечно привітала цю подію.

У заході також взяли участь студенти, які були прийняті до програми управління талантами під назвою «Zenevarázslat». Серед них Бенце Шароді зіграв п’єсу Анатольського: Прелюдія на фортепіано, а разом із викладачем фортепіано Єви Ковач та з Світланою Барною, виконали п’єсу М.Скорика: Мелодія. Надалі, Дєрдь Токач виконав фортепіанний твір Г.Компанеця: Український танець. З початку війни ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, забезпечив житлом 711 осіб на своїх базах (в Берегові, Великій Доброні, Пейтерфлові, Ясіня). За участю допомоги програми Hungary helps Угорщини, надається дворазове харчування та гуманітарна допомога (продукти харчування, гігієнічні засоби) тим, хто був змушений покинути свої домівки. У гуртожитках ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ проживає 260 вимушених переселенців, у тому числі український піаніст Антон Генкін, кандидат мистецтвознавства, який виконав твір Леопольда Годовського: Вальс «Старий Відень».

Від імені керівництва ЗУІ ім. Ф. Ракоці ІІ, усіх його працівників та вимушених переселенців, які проживають на його базах, висловлюємо вдячність за зібрану пожертву.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar