Фаховий коледж чекає на студентів

Цього року Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ також запрошує на навчання. Майбутні студенти матимуть змогу навчатися у дружньому колективі рідною мовою, отримати атестат про повну загальну середню освіту та диплом про здобуття професійно-технічної освіти державного зразка. Експертна комісія вже затвердила Правила прийому до фахового коледжу, яка розроблялася з дотриманням вимог вступної кампанії 2023, затвердженої Міністерством освіти і науки України. Тож незабаром розпочнеться прийом документів і до Фахового коледжу ЗУІ. Про деталі вступної кампанії ми розпитали секретарку приймальної комісії Фахового коледжу Ержебет Кноблог.

– На які спеціальності в цьому році пропонує набір Фаховий коледж ЗУІ та хто може подати заявку на вступ?

– Подібно до попередніх років, здобути фах можна за п`ятьма спеціальностями: дошкільна освіта, соціальна робота, прикладна математика, облік і оподаткування, туризм. Заявки на вступ до коледжу можуть подавати учні, які закінчили 9 класів.

– Що потрібно знати про вступні іспити? Які зміни відбулися у цій царині?

– Реалії 2022 року вже призвели до суттєвих змін у процедурі вступу попереднього року. До цього часу вступні іспити проводилися щороку, але Міністерство освіти і науки України з огляду на нинішні події та труднощі, з якими стикаються абітурієнти під час вступної кампанії, спростило процедуру вступу до ВНЗ. Якщо говорити про наш заклад, то це означає, що для того, аби взяти участь у вступній кампанії, абітурієнту достатньо до заяви додати мотиваційний лист українською та угорською мовами.

– Які правила написання якісного мотиваційного листа?

– Мета мотиваційного листа – представити студента, вказати на його індивідуальні якості, за якими можна оцінити, чи підходить кандидат для здобуття обраної спеціальності, а також дати можливість приймальній комісії познайомитися з кандидатом ближче. З вимогами та критеріями оцінювання мотиваційного листа, а також зі зразками листів для різних спеціальностей ви можете ознайомитися на сайті Фахового коледжу.

Мотиваційний лист складається з трьох частин. У першій частині абітурієнт відрекомендовується. При написанні цієї частини потрібно бути максимально влучним. У другій частині слід вказати освітню(і) програму(и), за якою(ими) студент бажає продовжити своє навчання у коледжі. Далі необхідно обґрунтувати причину вибору курсу(ів). Наступним пунктом є розповідь про результати досягнень в олімпіадах та конкурсах, а також короткий опис інтересів, способів проведення дозвілля та планів на майбутнє. Третя частина – завершальна. Подяка за увагу, дата написання, підпис із зазначенням П.І.Б., номера телефону та адреси електронної пошти.

Важливо зауважити, що зразок мотиваційного листа, розміщений на сайті, є лише орієнтиром для вступників. Дотримання його структури та змісту не є обов’язковим, взірець має виключно інформаційний характер. Ми заохочуємо абітурієнтів написати мотиваційний лист особисто від себе, оскільки завдяки його змісту ми зможемо дізнатися більше про кандидата. Не соромтеся висловлювати свої думки, плани та інтереси.

У випадку, якщо кандидат подає заявку одночасно на декілька спеціальностей, мотиваційний лист подається на кожну спеціальність окремо.

– Який порядок вступу до коледжу?

Процедура подачі заявок також дещо змінилася порівняно з попередніми роками. Для подачі заявки кандидати у період з 23 червня по 13 липня повинні створити електронний кабінет на сайті. Для цього необхідно мати дійсну адресу електронної пошти, номер документа про освіту, паспорт громадянина України (або ідентифікаційний код), контактну інформацію та кольорову фотографію розміром 35х45 мм..

З 30 червня по 13 липня здійснюється прийом заявок до обраної абітурієнтом навчального закладу через електронний кабінет, до яких додається мотиваційний лист (мотиваційний лист має бути у форматі Word або на електронному носії).

Інтерфейс електронного кабінету працюватиме українською мовою, оскільки йдеться про національну систему обліку абітурієнтів. Фаховий коледж надаватиме допомогу абітурієнтам, створивши приймальну комісію, тож у разі виникнення труднощів зі створенням кабінету чи подачею заяви, наші фахівці з радістю допоможуть вам у цьому питанні з 23 червня 2023 року за адресою: м. Берегове, вул. Лева, 30.

– Які орієнтовні дати розгляду заявок та мотиваційних листів?

Термін подачі заявок на зарахування закінчується 13 липня, а мотиваційні листи будуть оцінюватися в період з 14 по 22 липня.

Крім того, слід зазначити, що у випадку, якщо кандидат буде прийнятий на всі обрані ним спеціальності, він повинен вибрати тільки одну, про що, звичайно ж, кожен абітурієнт буде поінформований під час офіційного листа про зарахування. Набір буде закритий після того, як всі охочі будуть зараховані, зроблять свій вибір і буде сформований остаточний список.

– Які можливості пропонує Фаховий коледж студентам?

Крім здобуття повної середньої освіти, ми здійснюємо підготовку кадрів відповідно до обраної професії на високому професійному рівні. Навчання повністю безоплатне, а студенти мають право отримувати щомісячну стипендію. 2021 року коледж функціонує в абсолютно новій будівлі, де на студентів чекав новий гуртожиток, басейни та нові спортивні майданчики, а також багато різноманітних розважальних програм – від народних танців до спортивних змагань, від конкурсів до екскурсій. Жвава та весела команда чекає на Вас.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar