ГО «Про Культура Субкарпатіка» отримала нагороду «Погляд»

27 лютого в угорському місті Дабаш відбулася урочиста церемонія вручення нагороди «Погляд», у рамках якої свої нагороди отримали 27 організацій. Серед лауреатів премії опинилася і громадська організація «Про Культура Субкарпатіка», яка отримала нагороду за діяльність з управління Великоберезького будинку-музею.

На церемонії відкриття міський голова Дабаша Золтана Кевсеґі, найголовнішим завданням і найважливішою метою організацій, які функціонують сьогодні, є збереження, визнання і передача цінностей, а також зміцнення місцевих спільнот. За його словами, важливо, з яким духом і настроєм ми виконуємо свою роботу. Громадські організації працюють не лише для задоволення власних потреб, але й один для одного, для громади, яка і є головною цінністю. Наголосив, що кожен із нас повинен усвідомити цей факт і вести свою діяльність, тримаючи це в центрі уваги.

У своєму вітальному слові голова Асоціації організацій із розбудови громад Угорщини д-р Маріанна Балогней Урач поділилася історією заснування нагороди «Погляд», звернути увагу на меті та інтересах, які вона представляє. За її словами, ініціатива втілилася в життя у 2020 році з метою пошуку організацій, які можуть поділитися своїм досвідом та передовими практиками у сфері просвіти представників місцевих громад, що сприяє обміну знаннями та досвідом між людьми. З того часу асоціація запустила кілька конкурсних проєктів для організацій, аби ті мали змогу презентувати свою діяльність. Пані Урач із радістю заявила, що після церемонії нагородження кількість членів мережі «Погляд» цього року зросла до 101. Представництва мережі організацій з’явилися не лише в Угорщині, але й за кордоном, насамперед у Трансильванії та Воєводині, а з 2024 року партнерські організації діють і на Закарпатті.

Із Закарпаття заявку подала громадська організація «Про Культура Субкарпатіка», яка у своїй конкурсній роботі передусім представила діяльність Великоберезького будинку-музею, де проводяться різні цікаві заходи, а його функціонування як єдиного в регіоні живого будинку-музею, музейна освітня діяльність заслуговує на високу оцінку і, таким чином, на те, аби стати першим на Закарпатті представником мережі «Погляд».

На церемонії вручення премії організацію представляли Адель Гал, Марта Мондик та Вікторія Орбан. Для організації, для невеликої громади, мати змогу здійснювати свою діяльність, як частина великої міжнародної мережі, — надзвичайно велика честь.

Fotó: a Nagyberegi Tájház Facebook-oldala

Після офіційної церемонії вручення відбулася конференція, під час якої учасники мали змогу прослухати низку цікавих доповідей: дізнатися більше про діяльність галереї «Дім Кошута» та художньої галереї імені Ласло Керекеша, які цього року також стали лауреатами премії. Після лекцій організатори влаштували екскурсію, під час якої учасники мали змогу оглянути визначні пам’ятки Дабаша. Захід завершився воркшопом, під час якого представники культурних закладів поділилися своїми враженнями та пропозиціями.

Діяльність Великоберезького будинку-музею та ГО «Про Культура Субкарпатіка» заслуговує на високу оцінку та є взірцевою. Навіть у такі складні часи організація працює над тим, аби згуртувати громади та шляхом проведення різних заходів наголошувати на цінностях. Такі програми допомагають нам усвідомити природну, матеріальну й духовну цінність усіх тих речей, які нас оточують. «Про Культура Субкарпатіка» представляє найкращі практики того, як жити, розвиватися і передавати їх громаді. Вони є прикладом для наслідування та джерелом натхнення.

Ентузіазм та активна участь учасників свідчать про те, що Всесвітній день екскурсовода — це подія, яка дарує молоді насичений та цікавий день.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar