Ільдіко Орос також доповіла про становища місцевих угорців на Брюссельському дні Закарпаття

14 листопада відбувся 8-й Брюссельський день Закарпаття. Серед запрошених гостей були голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович, президент Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдіко Орос.

У своєму зверненні депутатка Європарламенту Андреа Бочкор наголосила, що війна, яка триває вже понад півтора року, наклала свій відбиток на життя мешканців Закарпаття.

“Мобілізація та загроза того, що наступного року представники угорської меншини, починаючи з 5-го класу, не зможуть навчатися рідною мовою, викликала велике занепокоєння серед угорців”,

– зазначила закарпатська політикиня, додавши, що цей факт ще більше посилює необхідність у якнайшвидшому врегулюванні російсько-українського конфлікту та настанні миру.

У своєму виступі в Інституті імені Ференца Ліста в Брюсселі у вівторок ввечері Андреа Бочкор зауважила, що метою цьогорічного заходу є підвищення обізнаності про становище угорської громади Закарпаття, буденні виклики в умовах війни, а також представлення місцевого колориту угорського мистецтва та театру.

За її словами, важливо, аби і в Брюсселі знали про становище закарпатських угорців і змогли обговорити проблемні питання на європейському рівні.

“Важливо, аби Європейський Союз не забував про права закарпатських угорців та інших національностей, які проживають в Україні”,

– додала депутатка Європарламенту від партії «Фідес».

Голова Товариства угорської культури Закарпаття Василь Брензович у своєму виступі акцентував увагу на тому, що завдяки зусиллям великої кількості небайдужих людей угорська громада Закарпаття продовжує існувати навіть у нинішніх складних умовах.

“Сподіваюся, що одного дня ми станемо свідками появи демократичної України, тієї України, де поважають права національних меншин, і зможемо розпочати та досягти позитивних успіхів у переговорах про вступ до Європейського Союзу”,

– додав пан Брензович.

У своїй вітальній промові президент Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ та голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ільдіко Орос наголосила, що десять років тому Союз молодих демократів — Угорська громадянська партія «Фідес» не жарт висунувала ініціативу про необхідність створення угорської єдності, а також поклала собі за мету забезпечити простір і можливості для представлення інтересів угорської спільноти Закарпаття в Брюсселі. Політики вірили, що Закарпаття буде помічене у Європі, а проблеми краю почують у Брюсселі.

За її словами, життя угорської громади на Закарпатті триває, про що свідчить музично-поетична вистава «Тарт6атлан» у виконанні акторів Закарпатського угорського драматичного театру, яку презентували на 8-му Дні Закарпаття, а також роботою закарпатського скульптора Петра Матла з «П’ятірка», серія картин, присвячена пам’яті угорських та німецьких закарпатських чоловіків, депортованих на так звану «маленьку роботу», «триденну працю» восени 1944 року, і представлена в Інституті імені Ференца Ліста в Брюсселі.

“Як і вистава, так і картини відображуть безвихідь, завзятість, притаманну закарпатцям, а також віру в Бога”,

– додала Ільдіко Орос.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar