Інформація про організацію освітнього процесу у Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ на 2019/2020 навчальний рік

Продовження карантинного періоду спричинило низку проблем при виконанні робіт, запланованих на другий семестр поточного навчального року. Через неможливість передбачити, коли закінчиться карантин, враховуючи пропозиції Міністерства освіти і науки України, необхідно зробити наступні кроки:

1. Настановча сесія ІІІ курсу заочної форми навчання, рівень бакалавра

Проведення настановчої сесії студентів заочної форми навчання у період карантину неможливе. Якщо карантин закінчиться до травня, то провести цю сесію ми не зможемо через інші складові навчального процесу. Відповідно, викладачі повинні читати лекції заочникам у режимі онлайн та надавати завдання через онлайн-платформи.

Завдання мають бути виконані протягом квітня 2020 року – перед початком здачі заліків та курсових робіт.

Як у випадку всіх інших складових навчального процесу, це слід робити так, щоб можна було відстежувати роботу викладача.

2. Електронні екзаменаційні відомості

Внаслідок переходу на дистанційну форму навчання заповнювати екзаменаційні відомості потрібно в електронному вигляді. Навчальний відділ ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ повинен надіслати електронною поштою кожній кафедрі “Екзаменаційну відомість” не пізніше 3 квітня 2020 року.

3. Екзаменаційна сесія для рівня магістратури

Однотижневий екзаменаційний період, запланований на період 16-20 березня 2020 року, не відбувся через карантин. Його буде проведено 6-17 квітня 2020 року.

Графік іспитів на 6 тиждень готовий і розміщений на веб-сайті ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ. Відповідальний за розклад Полої Дежев оновить графік іспитів, а потім знову розмістить його на веб-сайті. Кафедри повинні організовувати іспити та заліки відповідно до оновленого розкладу іспитів.

Екзамени/заліки можуть проводитися лише на онлайн-платформі у визначений день, а оцінки викладачами фіксуються в онлайн-програмі (за наявності), у журналі викладачів та в електронних екзаменаційних відомостях. Заповнені електронні екзаменаційні відомості повинні бути надіслані на електронну скриньку tanulmanyi@kmf.uz.ua не пізніше останнього дня екзаменаційного періоду.

Екзаменаційні відомості роздруковуються та підписуються після карантинного періоду у навчальному відділі ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

4. Перезарахування кредитів

До початку карантинного періоду всі заяви щодо перезарахування кредитів, отримані до цього часу, були опрацьовані. Навчальний відділ повинен організувати передачу заявок відповідним кафедрам. Затверджені заявки можна надсилати до кафедр тільки в електронному вигляді (відскановано, сфотографовано).

5. Педагогічна практика на магістратурі (перший курс)

Згідно діючих навчальних планів студенти денної та заочної форми навчання повинні пройти педагогічну практику в кожній магістерській програмі. Враховуючи обмеження карантинного  періоду,  слід  організувати  та  виконати  педагогічну  практику  в  режимі дистанційно, онлайн, а потім перевірити виконану роботу.

Педагогічна практика на першому курсі магістратури зазвичай проводиться у Фаховому коледжі ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ, але можна також проходити її у середніх школах, гімназіях чи ліцеях. Враховуючи, що в навчальних закладах також введена дистанційна форма освіти, наші студенти можуть долучитися до цієї роботи. Документи організації практики, які ми зазвичай надсилаємо до установ, де проводиться практика, зараз також опрацьовуються в електронному режимі, а печатки та підписи додаються після карантинного періоду.

Таким чином, студенти, які беруть участь у магістерській програмі, повинні виконувати ті самі завдання, що вимагаються правилами та вимогами, визначеними кафедрами, а зміни наступні:

  • студенти проводять онлайн-заняття у обраному навчальному закладі (відповідно до кількості годин, необхідних вимогам кафедри);
  • онлайн проводять педагогічне спостереження вчителів, один одного (відповідно до кількості годин, необхідних кафедрою);

-у розробці онлайн-навчальної програми для студентів під час практики допомагають викладачі (6-17 квітня 2020 р.);

  • завантажуйте всі готові матеріали (презентації, відеоролики, конспекти тощо) та всю документацію, необхідну кафедрою, в Google Classroom, щоб керівники практики могли переглянути виконану роботу;
  • у цій ситуації керівники практики можуть доручити студентам-практикантам додаткові завдання, але лише в тому обсязі, який може бути виконаний протягом даного періоду практики.

Керівники практики оцінюють роботу на основі матеріалів, завантажених через Google Classrooom, та характеристик викладачів навчальних закладів, у яких проходила практика. Оцінки записуються викладачами в онлайн-програмі (Google Classroom), в  журналі викладача та в електронних екзаменаційних відомостях. Заповнені електронні екзаменаційні відомості необхідно повернути на tanulmanyi@kmf.uz.ua не пізніше 24 квітня 2020 року.

Екзаменаційні відомості роздруковуються та підписуються після карантинного періоду у навчальному відділі ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

6.   Екзаменаційна сесія на бакалавраті

Відповідно до рекомендацій Міністерства освіти і науки України, ми не можемо змінити попередньо запланований навчальний процес випускників, а тому:

  • 21-30 квітня 2020 року двотижнева екзаменаційна сесія для бакалаврів має реалізовуватися через онлайн-платформи;
  • кафедри, разом із Полої Дежевом, відповідальним за розклад занять та сесій, повинні скласти графік іспитів на даний період, з урахуванням чинних вимог (час між іспитами, груповими розбивками тощо);
  • розклад онлайн-іспитів повинен бути завантажений на відповідний веб-сайт ЗУІ ім.

Ференца Ракоці ІІ не пізніше 14 квітня 2020 року;

  • Кафедри, науково-педагогічні працівники повинні обрати онлайн-платформу для іспитів/заліків з урахуванням специфіки дисципліни та кількості груп. Завдання, виконана робота та результати повинні бути наочними та простежуваними.

Оцінки викладачами фіксуються в онлайн-програмі, в журналі викладача та в електронних екзаменаційних відомостях. Заповнені електронні екзаменаційні відомості повинні бути повернуті на електронну скриньку tanulmanyi@kmf.uz.ua не пізніше 8 травня 2020 року.

Екзаменаційні відомості роздруковуються та підписуються після карантинного періоду у навчальному відділі ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

7. UNICHECK-перевірка дипломних робіт

Щодо перевірки випускних робіт на наявність плагіату:

  • перевірка наукових робіт на рівні бакалавра відбудеться між 4-15 травня 2020 року;
  • перевірка дипломних робіт рівня магістратури відбудеться у два етапи: перший – між 27 квітня та 8 травня 2020 року, а другий – 18-22 травня;
  • якщо карантин все ще діятиме, перевірка здійснюватиметься повністю в режимі онлайн між відповідальним на кафедрі (координатором UNICHECK) та адміністратором UNICHECK (Моца Андрій). Звіти про проведені перевірки надсилаються адміністратором в електронному вигляді одержувачу, який роздруковує першу сторінку відповідного звіту та додає її до виконаної роботи;
  • у випадку продовження карантину відповідальним на кафедрі (координаторам UNICHECK) завчасно довести до студентів-випускників реквізити рахунку та суми до оплати за проведення перевірки на наявність плагіату, забезпечити надання адміністратору UNICHECK (Моці Андрію) в електронному вигляді підтвердження оплати (скан-копії квитанцій, платіжок тощо).

8. Подання та захист курсових, дипломних робіт

Подання курсових та дипломних робіт повинно бути виконано в терміни, визначені графіком поточного семестру.

Якщо період карантину триватиме до травня 2020 року, студентам доведеться подати свою роботу в електронному вигляді. Завершена робота повинна відповідати вимогам, встановленими кафедрами, та має бути представлена у форматі PDF керівникам робіт та координаторам кафедр, які зареєструють подану роботу.

У разі продовження карантину захист курсових та випускних робіт здійснюється в режимі онлайн у терміни, визначені графіком семестру. І в цьому випадку також оцінки викладачами записуються в журнал викладача та в електронні екзаменаційні відомості. Заповнені електронні екзаменаційні листи необхідно надіслати на адресу tanulmanyi@kmf.uz.ua не пізніше 26 травня 2020 року.

Екзаменаційні відомості роздруковуються та підписуються після карантинного періоду у навчальному відділі ЗУІ ім. Ференца Ракоці ІІ.

9. Період екзаменаційної сесії

За рекомендаціями Міністерства освіти і науки України, екзамени та заліки потрібно буде реалізовувати на онлайн-платформах у тому випадку, якщо 18-29 травня 2020 року та 2- 19 червня 2020 року ще все буде карантин. Ми повернемось до організаційних питань на початку травня 2020 року.

10. Атестаційні іспити, захист випускних робіт

Оскільки немає можливості змінити навчальний процес для випускників, у випадку продовження карантинного періоду атестаційні іспити та захист дипломних робіт доведеться проводити дистанційно, у режимі онлайн. Також слід повернутися до організаційних питань на початку травня 2020 року.

 

30 березня 2020 р., м. Берегове

Рац А. Й.
проректор з науково-педагогічної та виховної роботи ЗУІ

 

 

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar