Іноземні викладачі в рамках програми академічної мобільності на кафедрі біології та хімії

У рамках програми академічної мобільності «Маковец» до нашого закладу здійснили професійний візит іноземні викладачі: заступник завідувача кафедри фізичної хімії та матеріалознавства Будапештського технологічного і економічного університету, професор, д-р Горволді Золтан (Dr. Hórvölgyi Zoltán), заслужений професор кафедри еволюційної зоології та біології людини, професор, д-р Варга Золтан (prof. Dr. Varga Zoltán), викладач кафедри ботаніки Інституту рослинництва Угорського університету аграрних і гуманітарних наук, колишній керівник Шорокшарського ботанічного саду, професор, д-р Гон Марія (Dr. Höhn Mária), а також директор Інституту хімії Факультету інженерного матеріалознавства Мішкольцького університету, професор, д-р Вішкольц Бейло (Dr. Viskolcz Béla).

 

Під час свого перебування у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ фахівці прочитали цікаві лекції студентам, спілкувались із співробітниками кафедри біології та хімії, ознайомилися із особливостями навчальних програм підготовки фахівців природничих наук. Також обговорювались можливості імплементації досвіду з дуальної підготовки студентів.

З д-р Вішкольц Бейло мали нагоду обговорити організаційно-змістові підходи реалізації  програм подвійних дипломів з Мішкольцьским університетом, складання гармонізованих освітніх програм нашого і закордонного університету, які дають можливість студентам одночасно проходити навчання за інтегрованими навчальними програмами.

Іноземні викладачі познайомились з лабораторіями, устаткуваннями кафедри, надали багато корисних порад щодо організації освітнього процесу та формування напрямків досліджень.

Д-р Горволді Золтан  (Dr. Hórvölgyi Zoltán) прочитав лекції для студентів кафедри біології та хімії, в ході яких ознайомив присутніх з нанопористим золь-гелевим покриттям універсального використання. Завдяки цьому всі зрозуміли, наскільки широкі можливості можуть запропонувати нанотехнології не тільки для промисловості, але й для побутових користувачів.

Професор, д-р Варга Золтан (Prof. Dr. Varga Zoltán) прочитав серію лекцій та провів практичні заняття з філогеографії. На пленарному засіданні, присвяченому Дню науки – 2021, організованого кафедрою і Науково-дослідним центром імені Іштвана Фодора, виступив з доповіддю на тему біологічного різноманіття Карпат, акцентувавши увагу присутніх на тому, наскільки велике значення має наш край в збереженні біорізноманіття. Дискусії на цю тему продовжувалися і після конференції.

У рамках дисципліни «Основи філогенезу рослинного і тваринного світу» д-р Гон Марія (Dr. Höhn Mária) прочитала лекції на тему «Аспекти і значення біологічного різноманіття», під час яких присутні мали змогу ознайомитися з пріоритетними з точки зору біологічного різноманіття територіями і причинами їх утворення.

Д-р Вішкольц Бейло (Dr. Viskolcz Béla) виступив з презентаціями про зв’язок між кліматичними змінами і перспективами хімічної промисловості. Під час його лекцій ми дізналися про можливі, перспективні способи  зменшення масштабних викидів вуглекислого газу та можливості їх застосування у виробничих процесах.

Візит дослідників був змістовним і корисним для всіх нас. Сподіваємося, що наші гості також добре почувалися в нашому закладі.

Ми завжди раді вітати й гостинно приймати їх у нашому закладі та сподіваємось на подальшу співпрацю.

Співробітники кафедри біології та хімії