Як студенти-біологи практику на Рахівщині проходили

12 травня 2023 року кафедра біології та хімії Закарпатського угорського інститут імені Ференца Ракоці ІІ організувала комплексну польову практику з ботаніки та зоології для студентів першого та другого курсів, які навчаються за спеціальностями «Біологія» та «Природничі науки». Практика проходила в різних локаціях: на території Долини нарцисів, що належить до Карпатського біосферного заповідника, на базі Музею екології гір та історії природокористування в Українських Карпатах та на теренах Кузій-Трибушанського заповідного масиву, що знаходиться в Рахівському районі.

Карпатський біосферний заповідник – найважливіший природоохоронний об’єкт нашої області, який складається з восьми територіальних одиниць.

Спершу учасники польової експедиції відвідали заповідний масив «Долина нарцисів» площею 257 га, який є одним з найбільших в Європі рівнинних заповідників нарцисів, що розташований в урочищі Кіреші, за 4 км на схід від міста Хус, на висоті 180-200 м над рівнем моря. На території заповідника росте понад 400 видів цієї весняної рослини, багато з яких перебувають під загрозою зникнення. Територія належить до сфери управління Карпатського державного природного заповідника з 1979 року. Природний заповідник «Долина нарцисів» був створений з метою збереження нарциса вузьколистого (Narcissus angustifolius).

Опісля відбулася екскурсія до Музею екології гір та історії природокористування в Українських Карпатах у м. Рахів. Стежками історії студентів провів співробітник Карпатського біосферного заповідника Микола Волощук. Тематично оформлений музей репрезентує природні цінності та соціальне розмаїття Закарпаття. Відвідувачі закладу культури мають змогу ознайомитися з геологічною та геоморфологічною будовою Карпат, їхнім ландшафтом, тваринним і рослинним світом, екологічними особливостями.

Наступною зупинкою подорожі був Кузій-Трибушанського заповідного масиву, який вирізняється з-поміж інших своїми вапняковими скелями та різноманітною флорою і фауною, видатними геологічними, гідрологічними та біологічними цінностями. Кузівський заповідний масив – як його ще називають – охоплює площу 4428 га на висоті 320-1409 м над рівнем моря, де охороняється близько 26 з 450 видів судинних рослин, що зустрічаються в цій місцевості.

Це слайдшоу вимагає JavaScript.

Організацією та координацією польової практики, а також проведенням виїзних занять для підвищення кваліфікації студентів займалися завідувачка кафедри біології та хімії Ержебет Когут та професорка кафедри Аніта Сікура.

Польова практика проводиться з метою інтенсивного практичного застосування знань, отриманих на теоретичних заняттях, набуття практичних навичок, необхідних для успішної побудови кар’єри вчителя.

В ході поїздки студенти отримали корисні поради щодо можливостей охорони природи, методів та інструментів, необхідних для картографування флори та фауни, вивчення стану водних та ґрунтових ресурсів, а також актуального екологічного стану досліджуваних місцевостей та тенденцій змін, що відбуваються у цій царині.

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar