Ким ми можемо пишатися… Інтерв’ю з Зітою Бочкор (Седлакович)

Харчування – це тема, яку майже всі розуміють, оскільки ми їмо, готуємо їжу та робимо покупки щодня. З цієї причини багато людей також мають справу з консультуванням щодо харчування. Однак дієтолог може надати індивідуальні поради. Саме він може вам допомогти, виходячи з вашого власного харчування, дієти та інших характеристик здоров’я.

Зіта Бочкор (Седлакович) народилася у Виноградові. Вона вивчала англійську-угорську філологію в інституті Ракоці, потім продовжила навчання в Ужгородському національному університеті. Спочатку вона була журналістом, потім учителем, а зараз працює дієтологом. Ми поговорили з нею про початок та виклики.

– Розкажи мені про себе. Як проходило дитинство?

– Я народилася у Виноградові, де закінчила угорськомовну середню школу. У мене було звичайне дитинство, повне навчання та ігор. Мої батьки дали все, щоб я мала безхмарне дитинство. А моя бабуся подбала про те, щоб я отримала ще й духовну освіту. Саме вона взяла мене за руку і повела до церкви, коли мені було 4-5 років. Посіяне там зерно дає плоди й донині. Віра відіграє вирішальну роль у моєму житті. У дитинстві я формувалась в спільноті, яка несла цінності реформатської релігії. Крім уроків релігії, ми з однолітками їздили в подорожі, займалися рукоділлям, брали участь у молодіжних гуртках завдяки преподобній Єві Чирок.

– Чому ви обрали інститут Ракоці?

– Питання де саме я буду продовжувати навчання, для мене практично не стояло. Думаючи про це зараз, я навіть не знаю, як я була такою сміливою і цілеспрямованою, що подала заяву лише в одне місце, і це був Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ. Я була в 8-9 класі, коли стало зрозуміло, що угорська та англійська мені найближчі мови. Я дуже вдячна Юлії Попович, моїй першій вчительці, а згодом і вчительці угорської мови, завдяки якій я закохалася в літературу та мову. Коли я була дитиною, я також регулярно брала участь у конкурсах декламаторів, куди я потрапила із заохочення свого релігійного вчителя. Я впевнена, що цей досвід став вирішальним для мого подальшого вибору професії.

– Як минули студентські роки? У вас є студентський досвід, яким ви хотіли б поділитися?

– Після вступу я почала навчання на факультеті англійської та угорської мови. Після закінчення середньої школи навчальний рік почався дуже важко. Мої одногрупники, які вступили після школи, набагато легше долали перешкоди. В кінці першого семестру мені довелося пропустити рік через хворобу. Тоді це мене дуже зламало, тому що за півроку ми звикли один до одного, зав’язалася дружба. Практично наступного року довелося починати все з нуля. Я увійшла в чужу, вже сформовану спільноту. Проте незабаром мені вдалося знайти нових друзів і знову включитися в навчальний процес. Я дуже вдячна своїм вчителям, які своїми словами підбадьорення дали мені сили почати все заново і допомогли подолати труднощі. Інститут– це не просто навчальний заклад, не просто набір стін і викладачів. Це місце, де я отримала не лише знання, а й людяність. Тут я навчилася залишатися людиною за будь-яких обставин. Тут у мене були вчителі, які вірили в мене, що я здатна на більше, і дали мені шанс проявити себе. У молодої людини дуже легко відбити бажання вчитися. Вони тут від мене взяли максимум. Орієнтовані на студента лекції Ілони Густі, Наталії Вароді, Марти Фабіян, Іштвана Ковтюка, Іштвана Черничко, Маргіт Кейс, Аніко Берегсасі, Ласло Варі Фабіана, Золтана Кормочі, Імре Потора та багатьох інших викладачів завжди будуть для мене прикладом. Я дуже вдячна, що мала змогу отримати знання від цих великих імен.

– Що сталося після інституту?

– Я була аспірантом інституту, коли до мене звернулися з районної газети “Nagyszőlős-vidéki Hírek”, щоб дізнатися, чи хочу я працювати в редакції. Отримавши ступінь бакалавра, я з радістю погодилась на роботу. Спочатку я працювала коректором і перекладачем, потім почала писати про угорські події. Мені пощастило спробувати традиційну паперову журналістику, де письмовий текст друкувався. Я дуже вдячна Маргіт Станко за те, що вона навчила мене ремеслу перекладу та журналістики. З 2011 року займаюся перекладами офіційних документів, завірених нотаріусом. Паралельно з редакторською роботою я продовжила навчання в Ужгородському національному університеті, де здобула вищу освіту з англійської мови та літератури, і водночас отримала в інституті ступінь бакалавра з угорської мови та літератури. Я вийшла заміж у 2011 році. Дуже добре себе почувала у районній редакції, колектив був дуже хороший. Звідти я пішла у декретну відпустку зі своєю першою дитиною, Давидом. Угорський відділ редакції, на жаль, з часом закрився. Проте журналістика залишилася в моєму житті й ​​сьогодні, я пишу для новинного порталу “Kárpátalja.ma”, переважно на теми, пов’язані зі здоров’ям.

– Після цього ви почали викладати…

– Моєму синові було близько півтора років, коли угорську мову як іноземну вперше почали викладати в школі номер 4 міста Виноградова для учнів п’ятого класу. Я прийняла виклик, у той час ми починали навчальний рік без підручника чи будь-якого допоміжного матеріалу. Згодом ми змогли отримати перші підручники від Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства. Мені дуже сподобався цей період, оскільки я завжди хотіла бути вчителем ще з дитинства. Діти в школі були зацікавлені, більшість із задоволенням вивчали угорську мову, оскільки багато їхніх предків ще говорили цією мовою, і це спонукало їх вивчати мову. Наприкінці навчального року виявилося, що я вагітна другою дитиною Лізою, тому не продовжувала викладати. Однак того літа мене прийняли до Ужгородського національного університету, де я здобула ступінь магістра з угорської мови та літератури у 2019 році. Іронія долі, що після успішного вступу довелося відкласти рік і там через важку вагітність. Цим я хотіла би переконати всіх нинішніх і майбутніх студентів, що немає нічого неможливого. Там у мене також були чудові вчителі, такі як Петер Лізанец, Магдалина Дьорке, Крістіна Зекані, Наталія Надь, і я могла би продовжувати нескінченно.

– А зараз ви працюєте дієтологом і стали керуючим гінекологічної клініки «Juno».

– Гінекологічна клініка Juno відкрила свої двері в травні 2018 року в Ужгороді. Я дуже вдячна проф. Яношу Гарчі,акушеру-гінекологу та власнику клініки, за те, що він висловив мені довіру і попросив бути керуючим директором клініки. Я багато чого навчилася від нього. Того ж року я подала заявку на навчання з дієтології. Я давно цікавлюся дієтологією. Я отримала паперовий доказ своїх вже існуючих практичних знань здобувших раніше. Я самоучка з 2011 року. Якби у мене не було проблеми зі здоров’ям, з якою тут, на Закарпатті, не було до кого звернутися, можливо, я б ніколи не стала дієтологом. Я відчуваю, що я зараз там, де призначив мене Господь, і зараз я можу найбільше допомогти людям. Що ще може бути плюсом для населення Закарпаття, так це те, що я консультую ще й угорською.

– З якими проханнями та проблемами до вас можна звертатися?

– Більшість пацієнтів, які звертаються до мене, борються з інсулінорезистентністю, цукровим діабетом, анемією, аденоміозом, нерегулярними менструаціями, проблемами з жовчю та травленням, надмірною вагою чи навіть патологічною худорлявістю, харчовою алергією тощо. Мої консультації зі зміни способу життя завжди відбуваються у співпраці зі спеціалістом у певній галузі. На консультації я ніколи не говорю лише про принципи харчування, завжди намагаюся запропонувати більше. Десь є й дієтолог-психолог. У багатьох випадках психічні проблеми викликають розлади харчової поведінки. Зміна способу життя завжди базується на 4 стовпах: дієта, споживання рідини, фізичні вправи та психічна рівновага. Результати та успіхи моїх пацієнтів додають сили моїй роботі.

Працюю в клініці п’ять років. Тим часом у мене народилася третя дитина, Дора, тож ми стали великою родиною. У декретну відпустку практично не йшла. Навіть під час пологів я приймала дзвінки пацієнтів. Я справді не могла залишити людей, які вже мені довіряли, які знали, що зі мною можна зв’язатися в будь-який момент. У своєму житті я дуже пишаюся тим, що мені вдалося народити третю дитину природним шляхом після двох попередніх кесаревих розтинів. Це була довга боротьба, яка закінчилася успіхом.

А чим відрізняється наша клініка? Наприклад, з директором можна зв’язатися особисто або по телефону. Тож справа не в тому, хто на папері сидить в офісі, а в людині, з якою можна спілкуватися. Як гінекологічна клініка, ми раді акушер-гінекологам, онкологам-мамологам, УЗД.

– Чи був у вас позитивний чи негативний досвід під час роботи?

– Мої завдання як генерального директора дуже різноманітні. Я займаюся не лише паперовою тяганиною, а й щодня спілкуюся з пацієнтами та колегами. До нас приходить багато майбутніх мам, яких я теж підтримую, не тільки як професіонал, а й як мама і жінка. Ці жінки знають, що можуть на мене покластися не тільки під час вагітності та пологів, а й після пологів. Це чудове відчуття, коли я можу дати пораду щодо грудного вигодовування чи навіть догляду за дитиною. З цією роботою пов’язано багато позитивних вражень. Фотографії своїх малюків, які мами надсилають у приватні повідомлення, завжди нас наповнюють і додають сил. А дієтологія – моя улюблена сфера, вона змінює життя людей. У мене була пацієнтка, у якої були суїцидальні думки через сильну менструальну кровотечу (настільки сильну та болючу, що вона не могла ходити на роботу), але вона не хотіла використовувати гормональне лікування. Завдяки дієті, фізичним вправам, зміні способу життя та відновленню душевної рівноваги вона тепер живе зручним повсякденним життям, знову має сили до життя та подолала анемію. Але я могла би також згадати жінок, які страждають від сумнівів у собі через надмірну вагу, які розцвітають в результаті лікування, зазнають повних змін і стають сповненими впевненості в собі. І нарешті, я б обов’язково відзначила тих, хто, наприклад, бореться з СПКЯ (полікістоз яєчників) і через це не може завагітніти. Кожен раз, коли після початку лікування ранкове повідомлення однієї з моїх пацієнток містить фото позитивного тесту на вагітність, на очі навертаються сльози.

Але «негативний» досвід, який я зазнала під час роботи, полягає в тому, що оскільки я працюю практично в чоловічому колективі, багато «розуміння» не чекаєш, багато питань які важливі з точки зору жінки, зовсім не важливі з точки зору чоловіків. Але за 5 років я вже звикла.

Ще хочу відзначити те, що на Закарпатті ми надаємо послуги угорською мовою в унікальний спосіб. Це справа мого серця. Якщо наш лікар не володіє угорською мовою, але пацієнт цього вимагає, то я допоможу з перекладом.

– Як виглядає ваш звичайний день?

– Я не знаю, можливо, у мене не існує звичайних днів». З трьома дітьми і роботою кожен день дуже різноманітний. Я можу назвати себе щасливою, тому що я можу виконувати більшість своїх завдань віддалено. Після народження молодшої дитини я займаюся тільки дієтологією у формі дистанційних консультацій. Це також зручно для пацієнта, оскільки йому не потрібно виходити з дому. Зранку відвожу дітей до школи, садочка, та яслі. Я їжджу в Ужгород раз на тиждень, а решту днів працюю вдома. Поки діти перебувають у соціумі, я займаюся більшою частиною клінічної роботи та проводжу консультації. Для мене дуже важливо, щоб кожен день на столі була приготовлена їжа. Я люблю пекти і готувати. Після обіду ми з сином, якому 9 років, робимо уроки, потім привозимо дівчаток, яким 6 і 2 роки, додому. Кожного вечора ми йдемо на прогулянку або катаємося на велосипеді. Якісний час, проведений з чоловіком і дітьми, дуже важливий. Діти люблять, коли я читаю їм оповідання. А в неділю разом ходимо до церкви. Але практично список справ ніколи не закінчується, після того, як діти заснуть вночі, я продовжую.

– Які плани на майбутнє?

– Перш за все, продовжуйте вірити, що Господь покаже мені, де моє місце. Я хотіла би показати позитивний приклад своїм дітям, дати їм старт у житті. Що стосується роботи, то зараз мені тут добре, але філолог завжди буде філологом у душі. Якщо дасть Бог, я з радістю повернусь до викладання.

– Чим ви завдячуєте інституту Ракоці?

– Я можу подякувати інстиутут за те, що він зробив мене такою людиною, якою я є зараз. Тут я навчилася бути наполегливою, боротися за будь-яких обставин. Зі студентськими роками пов’язано багато позитивних спогадів. У мене були зразкові вчителі, які навчили мене бути не суворою, а послідовною. Я завжди буду носити дух інституту Ракоці зі мною. І цитуючи слова ректора Іштвана Черничко перед іспитом: «Що може статися? Або вдасться, або в гіршому випадку вдасться». Тут я отримала основу для життя.

І, до речі, зі своїм чоловіком я теж познайомилася в Берегові, у студентські роки. За це також можу подякувати інституту, бо якби я там не навчалась, ми могли б ніколи не зустрітися. Але тепер я щаслива мама і дружина з великою родиною. Мої діти – моя найбільша гордість у моєму житті.

Бажаю нинішньому керівництву, викладачам та колективу інституту наснаги та наполегливості, щоб цей якісний заклад вистояв у нинішніх складних умовах. Нинішнім студентам я тільки бажаю, щоб вони сміли мріяти і наважувалися втілювати свої мрії в життя. Вища освіта дає їм міцну основу в житті. Але ви повинні знати, як розумно використовувати цей фонд.

Аніта Курмай

    Ця стаття також доступна наступними мовами:

  • Magyar